Şeful unui oraş ocupat de forţele ruse în regiunea Zaporojie, ucis în explozia maşinii sale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Şeful unui oraş ocupat de forţele ruse în regiunea Zaporojie, ucis în explozia maşinii sale - Foto pexels
Şeful unui oraş ocupat de forţele ruse în regiunea Zaporojie, ucis în explozia maşinii sale - Foto pexels
Şeful desemnat de ruşi al oraşului Mihailovka (Mihailivka), situat în zona controlată de trupele ruse în regiunea Zaporojie, a fost ucis marţi, în urma detonării maşinii sale, a declarat un responsabil al administraţiei proruse a regiunii, potrivit Reuters,

Vladimir Rogov, membru al administraţiei regionale din Zaporojie, specifică pe contul său Telegram că Ivan Suşko, desemnat de ruşi ca şef al administraţiei locale din Mihailovka, a fost grav rănit, după explozia unei bombe ce îi fusese plasată sub maşină şi a decedat la scurt timp după aceea la spital. Mihailovka este o localitate cu 11.000 de locuitori.

Acesta este ultimul dintr-o serie de colaboraţionişti desemnaţi în administraţiile locale de trupele ruse în zonele ocupate din Ucraina care îşi pierde viaţa. În regiunea vecină Herson, şeful adjunct al oraşului Novaia Kahovka a fost împuşcat mortal la domiciliul său în 6 august, aminteşte agenţia de presă citată.

Potrivit unor media ucrainene, în eliminarea acestora ar fi implicată rezistenţa ucraineană din teritoriile aflate sub ocupaţia forţelor ruse, notează Agerpres.

UE şi NATO, sprijin ferm pentru Kiev de Ziua Independenţei Ucrainei

Uniunea Europeană şi NATO şi-au exprimat miercuri sprijinul ferm faţă de Ucraina cu prilejul Zilei Independenţei acestei ţări, la 24 august, când se împlinesc şi şase luni de la declanşarea invaziei ruse, transmite EFE.

Suntem mândri să-i sprijinim pe prietenii noştri ucraineni în lupta lor pentru un viitor liber, independent şi european, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe contul ei de Twitter.

De Ziua Independenţei Ucrainei, clădirea Berlaymont, sediul Comisiei Europene din Bruxelles, a fost iluminată în culorile drapelului ucrainean, galben şi albastru, în noaptea din 23 spre 24 august, pentru a ne arăta sprijinul faţă de Ucraina, a explicat Von der Leyen.

Însemnătatea Zilei Independenţei Ucrainei este mai convingătoare ca oricând. Ucraineni puternici şi curajoşi care luptă pentru vieţile, familiile, ţara, valorile, alegerile şi libertatea lor. Pentru independenţa lor. UE va fi mereu alături de Ucraina. Sprijinul nostru nu se va opri aici, a transmis la rândul său, într-un comunicat, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Totodată, Serviciul European de Acţiune Externă a semnalat că, de Ziua Independenţei, culorile Ucrainei strălucesc în inima Europei şi că inimile noastre bat la unison, pentru o Ucraină independentă şi mereu liberă.

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a trimis un mesaj poporului ucrainean, căruia i-a dat asigurări că poate conta în continuare pe sprijinul Alianţei Nord-Atlantice.

De Ziua Independenţei Ucrainei, aduc un omagiu femeilor şi bărbaţilor ucraineni curajoşi care au luptat pentru libertatea şi pentru ţara lor. NATO a sprijinit Ucraina de la independenţa ei şi (Ucraina) poate conta pe NATO cât este nevoie. Ucraina va învinge!, a scris politicianul norvegian pe contul său de Twitter.

Citește și - Recesiunea iminentă din Zona Euro duce la o cădere liberă a monedei euro

Euro s-a tranzacţionat marţi la un nou minim istoric al ultimelor două decenii - la 0,99 faţă dolar, iar analiştii prevăd că moneda unică va continua să scadă.

"Euro atinge un nou minim din ultimii 20 de ani din cauza perspectivelor economice sumbre", scrie Financial Times într-un editorial.

"Preconizăm o depreciere suplimentară a monedei euro faţă de punctul în care ne aflăm acum", a declarat Luis Costa, şeful departamentului de analiză strategică la Citibank, pentru CNBC.

Moneda euro se tranzacţionează la niveluri nemaiîntâlnite de la sfârşitul anului 2002. Temerile faţă de politici restrictive din partea BCE, o creştere şi mai mare a inflaţiei, precum şi raliul preţurilor la energie favorizează dolarul, care este văzut din ce în ce mai mult ca un refugiu sigur. "Spre deosebire de prima dată când euro a scăzut sub un dolar, pe 14 iulie, moneda unică nu mai pare să revină la peste 1 la 1, rămânând sub acest nivel, chiar şi la 0,9900, într-un fel de cădere liberă care pare să fie îngrijorătoare", au comentat analiştii ActivTrades, caracterizând tăcerea BCE drept "asurzitoare".

"Ultima barieră pentru euro a fost de 0,8225 dolari în 2000, la un an şi jumătate după naşterea monedei unice, când era considerată încă o monedă virtuală de către majoritatea investitorilor", adaugă aceştia.

Roelof-Jan Van den Akker, analist strategic la ING, vede, de asemenea, o slăbire în continuare a monedei unice şi o scădere "între 0,80 şi 0,75 dolari în lunile următoare". După cum a mai spus el pentru CNBC, această evoluţie "confirmă că există o forţă a dolarului şi o slăbiciune a monedei euro".

Ofensiva Fed

La slăbirea monedei euro contribuie şi politica agresivă de majorare a ratei dobânzii dusă de Banca Federală a SUA (Fed). Mulţi investitori se aşteaptă în prezent ca Fed să majoreze din nou ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază pe 21 septembrie. Datele economice din Statele Unite au arătat că economia SUA rămâne robustă, ceea ce creşte marjele Fed de a majora abrupt rata dobânzii. Se prea poate ca SUA să fie din punct de vedere tehnic într-o mică recesiune acum, în timp ce Europa nu este încă acolo. Dar Statele Unite nu au problemele energetice şi preţurile explodate la energie pe care le are Europa. Este posibil ca criza energetică să-i lovească pe europeni mult mai puternic decât pe americani în următoarele luni.

Fed a majorat deja abrupt ratele dobânzilor şi probabil va face acest lucru din nou în septembrie. Procedând astfel, face dolarul american mult mai atractiv, slăbind euro. În general, se aşteaptă majorări mai mari ale ratei dobânzii în SUA pentru a combate inflaţia ridicată în comparaţie cu zona euro, oferind dolarului un avantaj faţă de euro.

Şeful Federal Reserve Bank din St. Louis, James Bullard, într-o declaraţie pentru Wall Street Journal, s-a poziţionat în favoarea unei creşteri cu 75 de puncte de bază a ratelor dobânzilor cheie la următoarea şedinţă. "Nu văd de ce majorarea ratelor dobânzilor ar trebui amânată până anul viitor", a spus Bullard. Experţii băncii Helaba au subliniat că mulţi oficiali ai Fed au fost total în favoarea majorării în continuare a dobânzilor - chiar dacă acest lucru ar declanşa o recesiune.

Euro slab şi faţă de alte valute. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel