Data actualizării:
Data publicării:

Șeful Pentagonului regretă că nu l-a informat pe Biden despre diagnosticul de cancer: „Nu m-am ocupat cum trebuie de aspectul ăsta”

Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că recentul său diagnostic de cancer l-a zguduit, dar ar fi trebuit să-l informeze pe președintele Joe Biden despre asta, scrie Reuters.

„Nu m-am ocupat cum trebuie de aspectul ăsta”, a spus Austin în prima sa conferință de presă de la spitalizarea sa secretă. Austin a spus că nu a ordonat niciodată cuiva din personalul său să țină secret vestea spitalizării.

Lloyd Austin ar urma să se restabilească "complet" după cancerul de prostată, iar prognosticul său este "excelent", au declarat vineri doi medici, notează AFP.

"Continuă să se recupereze bine şi ne aşteptăm să se restabilească complet. Cancerul de prostată al ministrului Austin a fost tratat din vreme şi eficient, iar prognosticul său este excelent", au făcut cunoscut medicii într-un comunicat împărtăşit de Pentagon.

Fostul general de 70 de ani a aflat la începutul lui decembrie că suferă de cancer de prostată. A fost operat pe 22 decembrie, întorcându-se acasă a doua zi, apoi a fost internat din nou în spital de la 1 ianuarie din cauza unor complicaţii, printre care greaţă şi dureri puternice.

Acest diagnostic şi cele două internări care au urmat au fost comunicate doar celor mai înalte autorităţi ale ţării, începând cu Joe Biden, câteva zile mai târziu, ceea ce a provocat indignare în presă şi în rândul adversarilor săi republicani, în plin an electoral.

Casa Albă a fost informată abia pe 4 ianuarie despre spitalizarea sa, care a fost făcută publică pe 5 ianuarie.

Lloyd Austin şi-a făcut prima apariţie publică marţi, după ce a fost externat din spital pe 15 ianuarie, vorbind prin videoconferinţă la o reuniune privind ajutorul acordat Ucrainei.

Aleşi republicani au cerut plecarea lui, dar Joe Biden a declarat că şi-a păstrat încrederea în ministrul său, regretând în acelaşi timp o lipsă de comunicare.

Lloyd Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost internat într-un spital militar pe 22 decembrie pentru o intervenţie chirurgicală pentru cancer la prostată. El a revenit în spital pe 1 ianuarie din cauza unor complicaţii, inclusiv o infecţie urinară. Spitalizarea sa a fost dezvăluită abia după patru zile, iar motivul internării a fost precizat de Pentagon şi mai târziu, pe 9 ianuarie.

Casa Albă susţine că nu a ştiut despre spitalizarea secretarului apărării şi că iniţial Lloyd Austin nu l-ar fi informat pe preşedintele Joe Biden. Şeful Pentagonului este al doilea după preşedinte în lanţul de comandă al armatei SUA şi trebuie să fie disponibil în orice moment în cazul unei crize neprevăzute. Internarea sa în secret a provocat indignarea unor mass-media şi congresmenilor din opoziţia republicană.

Totuşi, Casa Albă mai afirmă că pe 12 ianuarie Lloyd Austin a supervizat "de pe patul de spital" loviturile aeriene asupra rebelilor houthi în Yemen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel