Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, apel către Turcia cu privire la ce se întâmplă în Siria
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, apel către Turcia cu privire la ce se întâmplă în Siria - Foto Agerpres
Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, apel către Turcia cu privire la ce se întâmplă în Siria - Foto Agerpres
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a comunicat miercuri într-o conversaţie telefonică omologului său turc, Hulusi Akar, 'opoziţia sa puternică' faţă de lansarea de către Ankara a unei noi ofensive în Siria, informează AFP. 

'Secretarul Austin a cerut dezescaladare şi a împărtăşit opoziţia puternică a Departamentului faţă de o nouă operaţiune militară turcă în Siria', informează Reuters citând un comunicat al Pentagonului.

Turcia a efectuat o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei pe 20 noiembrie asupra poziţiilor luptătorilor kurzi, membri ai unor grupări pe care Ankara li consideră teroriste, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat săptămâna trecută intenţia de a ordona,'când va veni momentul', o ofensivă terestră.

Oficialul american a transmis, de asemenea, condoleanţe pentru victimele atacului de la Istanbul, din 13 noiembrie, care a ucis şase persoane şi a rănit peste 80.

'El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea acţiunii în nordul Siriei şi Turcia, inclusiv recentele lovituri aeriene, dintre care unele au ameninţat direct siguranţa personalului american care colaborează cu parteneri locali din Siria pentru a învinge gruparea Stat Islamic', se spune în comunicatul Pentagonului.

Cu o zi înaintea acestei conversaţii telefonice, purtătorul de cuvânt al Pentagonului declarase că o operaţiune terestră a Turciei în Siria ar risca să compromită câştigurile luptei împotriva grupării Stat Islamic din această ţară.

VEZI ȘI - Ministrul Tîlvăr și secretarul apărării al SUA au discutat, la telefon, despre securitatea din regiunea Mării Negre

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, 29 noiembrie, o convorbire telefonică în sistem videoconferință cu secretarul apărării al SUA, Lloyd J. Austin III.

Agenda discuțiilor a inclus evoluțiile recente vizând situația de securitate din regiunea Mării Negre, pe fondul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre stadiul și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării, în special prezența forțelor SUA în România, programele de achiziții de echipamente militare, precum și modalități de consolidare a posturii de descurajare și apărare a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv eforturile și proiectele aliate din România.

Oficialul american a subliniat că România rămâne un partener de încredere al SUA și a reiterat sprijinul ferm al SUA în consolidarea Parteneriatului Strategic.

VEZI ȘI - Statul Islamic anunță moartea liderului și numește un succesor

Liderul organizației teroriste, Abu al Hasan al Quraishi, a fost ucis în timpul unei lupte.

Confirmarea decesului liderului Statului Islamic (SI) a fost făcută pe Telegram. Succesorul liderului decedat, Abu al Hasan al Quraishi, este Abu al Hussein al Husseini al Quraishi, potrivit Agenzia Nova.

Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al SI, Abu Omar al Muhajir, într-un discurs difuzat pe profilurileTelegram. Liderul organizației teroriste a fost ucis în timpul luptei, fără a indica locul sau ora morții sale.

În luna mai trecută, au circulat informații potrivit cărora liderul SI, Zaid al Iraqi, cunoscut sub numele de Abu al Hasan al Hashimi al Quraishi, a fost arestat în timpul unei operațiuni de securitate desfășurată la Istanbul, Turcia.

Abu al Hassan al Quraishi a preluat conducerea organizației după ce fostul șef al SI Abu Ibrahim al Qurashi a fost ucis în timpul unei operațiuni de securitate a SUA în Siria, pe 3 februarie. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel