Data publicării:

Șeful ONU face eforturi pentru a trimite ajutor în Gaza, dar procesul este lent (Reuters)

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a zburat vineri în Peninsula Sinai din Egipt, pentru a trimite ajutor în Gaza, dar nu este clar când va începe livrarea materialelor de ajutor stocate în Egipt, transmite Reuters. 

Statele Unite au declarat că detaliile unui acord de trimitere a ajutorului prin punctul de trecere Rafah, dintre Sinai și Gaza, sunt încă în curs de elaborare.

Anterior, Statele Unite au declarat că s-a ajuns la un acord pentru trecerea primelor 20 de camioane, dar oficialii ONU spun că orice livrare de ajutor trebuie făcută la scară largă și într-un mod susținut.

Înainte de conflictul actual dintre Israel și grupul militant palestinian Hamas, aproximativ 450 de camioane de ajutor soseau zilnic în Gaza. Majoritatea celor 2,3 milioane de oameni din Gaza depind de ajutorul umanitar, care se află sub o blocadă impusă de Israel și Egipt de când Hamas a preluat controlul enclavei în 2007.

Asediul și bombardarea Fâșiei Gaza de către Israel, lansate ca răzbunare pentru o incursiune mortală a Hamas în Israel, au dus la o agravare a crizei umanitare în enclava palestiniană.

Eforturile de a primi ajutor în Gaza au fost complicate de necesitatea de a conveni asupra unui mecanism de inspectare a ajutorului și a unui impuls de a evacua deținătorii de pașapoarte străine din Gaza.

Drumurile care duc în Gaza sunt reparate după ce au fost lovite de bombardamente în ultimele două săptămâni. Un oficial al ONU a declarat că peste 200 de camioane de ajutor sunt gata să se deplaseze din Sinai în Gaza.

În timpul conflictelor anterioare, ajutoarele au fost livrate în Gaza prin punctul de trecere Kerem Shalom, care este controlat de Israel. Dar Israelul a spus că nu va permite niciunui ajutor să intre de pe teritoriul său până când Hamas nu va elibera ostaticii pe care i-a luat în timpul atacului din 7 octombrie. A spus că ajutorul poate intra prin Egipt atâta timp cât nu ajunge în mâinile Hamas.

Egiptul a spus că nu va accepta nicio strămutare în masă a locuitorilor din Gaza în Sinai, reflectând temerile arabe că palestinienii ar putea să fugă din nou sau să fie forțați să plece din casele lor în masă, așa cum au fost în timpul războiului din jurul creării Israelului.

Egiptul este, de asemenea, îngrijorat de securitatea din nord-estul Sinaiului, unde s-a confruntat cu o insurgență islamistă care a escaladat în urmă cu un deceniu, și de riscul oricărei deversări din Gaza controlată de Hamas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel