Șeful Informațiilor Militare Israeliene demisionează după atacul Hamas din 7 octombrie
Șeful serviciului israelian de informații militare, Generalul-Maior Aharon Haliva, a anunțat demisia sa ca urmare a atacului Hamas din 7 octombrie. Este prima demisie la nivel înalt în Israel, după eșecul de a anticipa sau de a răspunde prompt celui mai devastator atac din istoria țării.
Decizia lui Haliva ar putea declanșa alte demisii în rândul oficialilor israelieni de securitate. Pe 7 octombrie, Hamas a trecut de apărarea Israelului, ucigând 1.200 de persoane (majoritatea civili) și luând aproximativ 250 de ostatici în Fâșia Gaza. Atacul a declanșat războiul împotriva Hamas, aflat acum în a șaptea lună, scrie Associated Press.
"Direcția de informații pe care o conduc nu a reușit să îndeplinească sarcina ce ne-a fost încredințată. Port acea zi neagră cu mine de atunci, zi după zi, noapte după noapte. Voi purta cu mine durerea oribilă a războiului pentru totdeauna", a scris Haliva în scrisoarea de demisie. Acesta s-a angajat să rămână în funcție până la găsirea unui înlocuitor.
Anunțul vine la începutul sărbătorii de Paște Evreiesc (Pesah), în timp ce operațiunile militare din Gaza au încetinit. Momentul demisiilor unor oficiali din securitate este complicat de războiul din Gaza, tensiunile cu Hezbollah de la granița cu Libanul și de conflictele cu Iranul. Unii experți militari susțin că demisiile când Israelul este angajat pe multiple fronturi sunt iresponsabile și pot fi interpretate ca slăbiciune.
Liderii israelieni, inclusiv Premierul Benjamin Netanyahu, au recunoscut eșecul anticipării atacului, dar se opun demisiei, în ciuda protestelor ce cer alegeri anticipate. Opoziția, condusă de Yair Lapid, salută demisia lui Haliva, declarând că ar fi cazul ca și Netanyahu să facă același lucru.
Atacul Hamas a surprins complet Israelul, afectând încrederea cetățenilor în instituția militară. Demisia ar putea fi primul pas spre recâștigarea acestei încrederi. Anul acesta, sărbătoarea Pesah, ce amintește de eliberarea din sclavia egipteană, este marcată de soarta tristă a celor 130 de israelieni ținuți captivi în Gaza.
Războiul a ucis peste 34.000 de palestinieni în Gaza, majoritatea femei și copii, conform ministerului local al sănătății. Lupta a devastat Fâșia Gaza, provocând o criză umanitară ce a declanșat avertismente despre pericolul de foamete. Atacul a trimis unde de șoc în întreaga regiune, generând tensiuni suplimentare în Cisiordania ocupată și chiar în interiorul Israelului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News