Șeful Direcției Aero-Navală arată spre alt om din ministerul Transporturilor în cazul tragediei din Apuseni
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
voicu
voicu

După ce șeful Direcției Aviație Civilă, Cătălin Radu, a avut prima reacție în cazul accidentului aviatic din Apuseni, directorul Direcției Aero-Navale, Constantin Voicu, a dat și el primele explicații, la aproape o lună de la producerea tragediei. Voicu a spus că structura pe care o conduce nu are atribuții în cazul unui accident aviatic, și că poate fi convocată doar de ministru. El a arătat că responsabil de coordonarea Centrului Operativ, aflat pe palierul "control" în schema de intervenție în cazul unui accident aviatic, este secretarul general adjunct din Ministerul Transporturilor.

"Când are loc o tragedie, în sensul de accident aviatic, în clipa aceea, în mod concret Direcția de Transport Aero-Naval nu are atribuții. Ea poate fi convocată de ministru", a spus Voicu, în ediția de marți a emisiunii "Subiectiv", moderată de Răzvan Dumitrescu și difuzată de Antena 3. El a subliniat că "nu are atribuții executive sub niciun aspect Direcția Aero-Navală".

"Centrul Operativ există o formă de conducere dată prin ordine de ministru și este coordonat de un funcționar public. Este secretarul general adjunct al ministerului", a adăugat șeful Direcției Aeronavale.

Întrebat de site-ul DC News cine se ocupa de Centrul de Operativ, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, l-a nominalizat, la rândul său, pe secretarul general adjunct din MT, Valentin Trifan.

Cine este Valentin Trifan

Orădeanul Valentin Trifan a fost numit pe 21 ianuarie anul trecut, prin decizia premierului Victor Ponta, în funcţia de secretar de stat adjunct la Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de liberalul Relu Fenechiu. Conform Deciziei 75 publicate în Monitorul Oficial 46, el va ocupa funcţia "cu caracter temporar, prin detaşare".

Potrivit presei locale , Trifan este fostul director al Administraţiei Imobiliare Oradea, care l-a urmat în urmă cu un an la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pe fostul său şef direct, Marcel Boloş. Trifan a fost directorul lui Boloș de cabinet pe vremea când acesta din urmă ocupa funcţia de secretar de stat

• Ce atribuții are Centrul Operativ în timpul unei în gestionarea unei situații de urgență provocată de un accident de aviație civilă:

Art. 6. - Centrul operativ are următoarele competenţe şi atribuţii specifice gestionării unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă:

a) asigură secretariatul tehnic al Comitetului ministerial;

b) monitorizează activitatea de căutare a aeronavelor civile implicate în accidente de aviaţie civilă pe teritoriul României şi de salvare a pasagerilor;

c) asigură informarea operativă a Comitetului ministerial şi a ministrului transporturilor cu privire la producerea unui accident de aviaţie civilă şi la derularea operaţiunilor de căutare şi salvare şi, în acest scop, primeşte informaţii de la Centrul de coordonare - ROMATSA, Centrul Maritim de Coordonare, precum şi de la administratorii de aerodromuri;

d) gestionează informaţional situaţiile de criză create de producerea unui accident de aviaţie civilă şi, în acest scop, adună date şi creează informaţii pentru decidenţi şi mass-media.

Șefii Aviației dau vina unul pe celălalt

Radu Cătălin, șeful Direcției Aviație Civilă, a trimis presei, luni, un comunicat, după ce numele său a fost vehiculat în contextul intervenției eșuate din zona Beliș-Scărișoara, unde doi oameni și-au pierdu viața în urma aterizării forțate a unui avion BN 2. Dl. Radu ne-a prezentat o lungă listă de diplome pentru a-și demonstra calificarea, dar a precizat că direcția pe care o conduce nu are niciun fel de aribuții în coordonarea Comitetului Ministerial sau a Centrului Operativ. Mai mult, el a arătat spre Constantin Voicu, șeful Direcției Aero-Navale.

"Aviatia, din punct de vedere legal, este reprezentata in Comitetul Ministerial de catre Directorul General al Direrctiei Generale Transporturi Aero-Naval, iar in cadrul Centrului Operational sunt desemnati 3 experti ai Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR) care lucreaza in ture. Mentionez ca expertii directiei mele au fost la dispozitia conducerii pe toata durata crizei, in directa coordonare a Directorului General al Directiei Generale Transport Aero Naval", a transmis Cătălin Radu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel