Data publicării:

Șeful diplomației Uniunii Europene, îngrijorat de presupusa corupţie din Parlamentul European

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres / Șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell
Sursă foto: Agerpres / Șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a spus luni că este "extrem de îngrijorător" că mai multe persoane care au legătură cu Parlamentul European, printre care şi o vicepreşedintă, au fost inculpate în Belgia pentru un presupus caz de corupţie legat de Qatar, relatează Reuters, AFP şi EFE.

"Cu siguranţă, aceste informaţii sunt extrem de îngrijorătoare", a declarat el presei la Bruxelles înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE cu omologii lor din cinci dintre cele şase ţări din Parteneriatul Estic - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina -, care precede un Consiliu Afaceri Externe al UE.

"Este în desfăşurare o anchetă pe care o urmărim. Acuzaţiile sunt extrem de grave", a afirmat şeful diplomaţiei europene.

Borrell a spus că ancheta nu vizează pe nimeni din cadrul serviciului diplomatic al UE. "Nimic şi nimeni nu este vizat nici din Serviciul de Acţiune Externă, nici din cadrul delegaţiilor", a adăugat el.

În acest caz, un judecător belgian anchetează "plata unor importante sume de bani sau oferirea unor cadouri semnificative unor terţi aflaţi într-o poziţie politică şi/sau strategică ce permite, în cadrul Parlamentului European, influenţarea deciziilor" acestei instituţii, a reamintit duminică parchetul din Bruxelles.

Şase suspecţi au fost reţinuţi vineri în Belgia, printre care vicepreşedinta elenă a Parlamentului European, Eva Kaili, şi fostul eurodeputat italian Pier-Antonio Panzeri.

Patru dintre cele şase persoane reţinute au fost inculpate şi încarcerate duminică, printre care şi Eva Kaili. În apartamentul acesteia ar fi fost găsiţi, în cadrul percheziţiilor, "saci cu bani", conform unor surse judiciare.

Cazul urmează să fie discutat luni în cadrul unei reuniuni a preşedinţilor grupurilor politice din Parlamentul European, la deschiderea sesiunii plenare organizate la Strasbourg, în Franţa.

UE, preocupată de legăturile strânse dintre Turcia și Rusia, în pofida războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale contra Moscovei

Uniunea Europeană este preocupată că Turcia menţine un parteneriat strâns cu Rusia în pofida războiului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale dure împotriva Moscovei, transmite dpa.

Aprofundarea relaţiilor economice între Turcia şi Rusia este 'o cauză de mare preocupare', a arătat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o scrisoare către Parlamentul European, a relatat duminică grupul media german Funke.

Un alt motiv de preocupare îl constituie politica Turciei de 'a nu se alătura măsurilor restrictive ale UE împotriva Rusiei', se mai spune în scrisoare.

Conform aceleiaşi relatări, Borrell a subliniat că UE şi Turcia se află într-o uniune vamală, care garantează libera circulaţie a bunurilor, inclusiv a produselor cu dublă utilizare, civilă şi militară.

Este important ca Turcia să nu ofere Rusiei nicio variantă de ocolire a sancţiunilor, a prevenit Borrell.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că duminică va avea discuţii telefonice separate cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, pentru consolidarea acordului asupra exportului cerealelor prin Marea Neagră.

Traficantul de arme rus Viktor Bout (But), eliberat recent în urma unui schimb cu Washingtonul contra baschetbalistei americane Brittney Griner, şi-a exprimat sâmbătă susţinerea pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi ofensiva rusă în Ucraina, transmite AFP.

Într-un interviu pentru media rusă RT, Viktor Bout a confirmat că a avut "mereu" un portret al lui Vladimir Putin în celula sa cât timp s-a aflat în detenţie în SUA, unde era condamnat la 25 de ani de închisoare, după ce fusese arestat în 2008 în Thailanda.

"Sunt mândru că sunt rus şi preşedintele nostru este Putin", a afirmat Bout. Acest fost ofiţer al armatei sovietice, în vârstă de 55 de ani, a mai spus că susţine "pe deplin" atacul ordonat de Kremlin asupra Ucrainei.

"Dacă aş avea posibilitatea şi competenţele necesare, m-aş oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)", a declarat el, adăugând că nu înţelege de ce ofensiva masivă a Moscovei nu a avut loc încă din 2014.

De asemenea, el s-a prezentat din nou drept un om de afaceri care lucra legal, dar care a servit drept "exemplu" pentru a forţa alţi ruşi să accepte acorduri cu Washingtonul, ceea ce el susţine că a refuzat să facă.

Viktor Bout a dezminţit că a vândut arme talibanilor, după cum fusese acuzat în presa americană. "Talibanii au pus recompensă pe capul mei. Prin urmare, cum să spui că am colaborat cu ei? Aceasta nu are sens", a susţinut el, notează Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel