Data publicării:
Șeful CIA avertizează că un nou război ar putea izbucni în curând: Problema nu este dacă, ci când
Șeful CIA avertizează asupra posibilității izbucnirii unui noi război, după Ucraina.
Șeful CIA, Bill Burns susuține că China învaţă lecţii din războiul purtat de Rusia în Ucraina care o fac pregătită să folosească forţa împotriva Taiwanului, transmite Agerpres, citând AFP.
"Ni se pare că (războiul din Ucraina, aşa cum este văzut de Beijing,) nu afectează cu adevărat întrebarea dacă liderii chinezi ar putea alege să folosească forţa împotriva Taiwanului în următorii ani, ci când şi cum vor face asta", a declarat directorul CIA (principalului serviciu de informaţii al SUA).
Invitat al Forumului privind Securitatea de la Aspen, în Statele Unite, acesta a relativizat, totuşi, riscurile ca preşedintele Xi Jinping să treacă la acţiune până la sfârşitul anului asupra Taiwanului, în timp ce unii cred că este posibil o astfel de declanşare după o întâlnire importantă a partidului comunist la putere.
"Asemenea riscuri ni se par în creştere de-a lungul deceniului", a spus el.
Un "eşec strategic" pentru Vladimir Putin
Beijingul este probabil "îngrijorat" urmărind războiul din Ucraina, a analizat şeful CIA, considerându-l un "eşec strategic" pentru Vladimir Putin care credea ca va putea răsturna puterea de la Kiev într-o săptămână.
Bill Burns a estimat că Beijingul a văzut astfel dovada "că nu obţii victorii rapide şi decisive" fără a pune suficientă greutate militară în bătălie.
"Lecţia pe care o învaţă liderii chinezi şi militarii"
"Cred că lecţia pe care o învaţă liderii chinezi şi militarii este că se impune strângerea unei forţe dominante la scară largă" pentru a câştiga, a mai declarat el, precizând, de asemenea, importanţa "controlului spaţiului informaţional" şi pregătirii pentru potenţiale sancţiuni economice.
Directorul CIA a mai estimat, în linia declaraţiilor anterioare ale Washingtonului, că China, în ciuda sprijinului său verbal, nu oferă sprijin militar Rusiei în războiul său din Ucraina.
Statele Unite sunt îngrijorate de presiunea militară tot mai mare a Beijingului în ultimii ani împotriva Taiwanului, o insulă democrată pe care China o consideră parte a teritoriului său şi pe care a promis ca o va lua înapoi într-o zi.
Nici Beijingul nu o duce prea bine. Economia Chinei a frânat brusc în trimestrul al doilea
Economia chineză, a doua mare economie a lumii, a încetinit semnificativ în al doilea trimestru al acestui an, o dovadă a efectelor carantinei asupra activităţii economice, transmite Reuters.
Datele oficiale publicate vineri arată că Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu doar 0,4% în trimestrul aprilie-iunie 2022 faţă de perioada similară a anului trecut. Este cea mai slabă performanţă înregistrată de economia chineză de la debutul publicării datelor statistice în 1992, excluzând contracţia de 6,9% înregistrată în primele trei luni ale anului 2020 din cauza şocului iniţial al pandemiei de COVID. Cifra anunţată de autorităţile chineze este mult sub avansul de 1% prognozat de analiştii intervievaţi de Reuters şi de asemenea o încetinire dramatică după avansul de 4,8% înregistrat în primul trimestru.
În trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru, Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o scădere de 2,6%, faţă de estimările analiştilor care mizau pe un declin de 1,5% şi după un avans de 1,4% în primele trei luni ale anului. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News