Convorbiri telefonice între Rusia, NATO și Pentagon. Zelensky concluzionează: ”Cred că acum lumea ar trebui să reacționeze în cel mai dur mod posibil”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Situația din Ucraina a fost în centrul discuțiilor telefonice dintre ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, omologii NATO și Pentagon.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avut duminică convorbiri cu omologii NATO, în care au discutat despre Ucraina, a declarat ministerul rus al Apărării, potrivit Politico.

”A fost discutată situația din Ucraina, care are o tendință constantă spre escaladare ulterioară, necontrolată”, a spus ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

Mai târziu, duminică, ministerul a declarat că Șoigu a avut apeluri telefonice și cu omologul său turc, Hulusi Akar, și cu secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

În cele trei apeluri, Șoigu a transmis ”îngrijorări cu privire la posibilele provocări ale Ucrainei cu utilizarea unei ”bombe murdare”, scrie sursa citată. O ”bombă murdară” este o bombă care combină explozivi convenționali, cum ar fi dinamita, cu materiale radioactive. 

Ministerul britanic al Apărării a susțiut că Wallace ”a respins” afirmațiile conform cărora țările occidentale au încercat să ajute Ucraina să escaladeze conflictul și ”a avertizat că astfel de acuzații nu ar trebui folosite ca pretext pentru o escaladare mai mare”.

Nicio declarație cu privire la apel nu a fost făcută imediat disponibilă de către ministerele Apărării din Franța și Turcia.

Discuții între Pentagon și Rusia

Vineri, Șoigu a vorbit cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pentru prima dată din luna mai. În cadrul convorbirii ”Austin a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare pe fondul războiului în curs împotriva Ucrainei”.

Șoigu a vorbit din nou cu Austin Lloyd duminică, potrivit Ministerului rus al Apărării. În acest caz, partea rusă spune doar că ”au discutat despre situația din Ucraina”.

Potrivit secretarului de presă al Pentagonului Brigada Forțelor Aeriene, Gen. Pat Ryder: ”Secretarul Apărării Lloyd J. Austin al III-lea a vorbit la telefon pe 23 octombrie cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a solicitat un apel de continuare. Secretarul Austin a respins orice pretext pentru escaladarea Rusiei și a reafirmat valoarea comunicării continue pe fondul războiului ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în comunicatul publicat de Defence.gov.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a calificat ”transparent falsă” afirmația lui Șoigu conform căreia Ucraina ”se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul său teritoriu”, potrivit unui comunicat trimis prin e-mail. ”Lumea ar putea trece peste orice încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare”, a spus ea.

Președintele ucrainean nu a întârziat să răspundă acuzațiilor făcute de către Șoigu: ”Dacă Rusia sună și spune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea”, a spus Zelensky. ”Cred că acum lumea ar trebui să reacționeze în cel mai dur mod posibil”, a spus el.

Citește și:

Macron "aruncă mingea" în terenul lui Zelenski: "Pacea va fi posibilă când va decide Ucraina"

O pace este posibilă" în Ucraina atunci când ucrainenii "o vor decide", a declarat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron în deschiderea unui summit pentru pace la Roma, relatează France Presse.

"Să nu lăsăm ca pacea să fie astăzi capturată cumva de puterea rusă. O pace este posibilă, cea pe care o vor decide ei (ucrainenii) când ei o vor decide", a adăugat el în cursul unui discurs în deschiderea acestui summit organizat de comunitatea Sant'Egidio.

Macron a justificat de asemenea sprijinul occidental acordat Kievului, "ca la un moment dat poporul ucrainean să poată alege pacea în termenii pe care el o va decide".

"Pacea se construieşte cu celălalt, care este inamic astăzi, în jurul unei mese", a estimat el, în faţa a sute de responsabili politici şi religioşi din lumea întreagă reuniţi pentru un summit de trei zile, organizat de comunitatea italiană Sant'Egidio.

Şeful statului francez a sosit duminică după-amiază la Roma şi va fi primit luni dimineaţă de papa Francisc pentru o audienţă privată la Vatican, a treia între cei doi lideri de la alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte în 2017.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel