Urmărește emisiunea live
Şeful ANPC, avertisment de Crăciun: Atenție la ce cadouri și alimente cumpărați!
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Mulţi consumatori nu citesc etichetele aşa cum ar trebui iar în aceste zile ar trebui să fim mai responsabili, astfel încât să avem parte de sărbători în pace, a afirmat preşedintele Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă.

'Avertismentul Nostru Pentru Crăciun'

În contextul sărbătorilor de iarnă, ANPC a realizat o campanie intitulată 'Avertismentul Nostru Pentru Crăciun', care îşi propune îndrumarea consumatorului în tot ceea ce înseamnă criteriile unei selecţii responsabile şi corecte a produselor şi alimentelor, sub forma unor avertismente şi sfaturi. Atenţionările şi sfaturile la achiziţionare au vizat o gamă mai largă de produse, de la alimente şi jucării până la produse textile şi cosmetice.

'Campania a venit ca răspuns la numeroasele sesizări primite în ultima perioadă din partea consumatorilor şi le mulţumesc pentru acest lucru. În ceea ce îi priveşte pe operatorii economici, am observat şi jucării pe al căror ambalaj nu era înscrisă categoria de vârstă pentru care era permisă folosirea, ceea ce poate fi extrem de periculos. Tot la capitolul jucării, pot să vă sfătuiesc să trataţi cu atenţie şi jucăriile tip slime, care conţin substanţe care pot fi toxice dacă sunt ingerate.', a spus șeful ANPC.

Atenție la etichetele produselor

'De asemenea, mulţi consumatori nu citesc etichetele aşa cum ar trebui, motiv pentru care, de sărbători, mulţi români, în loc să fie lângă familii, ajung în spitale cu toxiinfecţii ori cu reacţii alergice. Acestea sunt doar câteva dintre avertismentele menite să vă ţină la distanţă de orice soi de neplăceri, cu atât mai mult cu cât, de sărbători, cu toţii ne dorim să fim sănătoşi, alături de familie, nu într-un spital. Dacă ar fi să trag o concluzie, aş spune că mi-aş dori să fim mai responsabili în aceste zile, astfel încât să avem parte de sărbători în pace' , a precizat preşedintele ANPC, Mihai Culeafă.

Consumatorii să analizeze atent atât aspectul şi culoarea, cât şi mirosul produselor

Potrivit sursei citate, cumpărătorul, fie că este în căutarea cadoului ideal, fie că achiziţionează produse pentru o masă îmbelşugată de sărbători, ar trebui să se ghideze după criteriul calităţii în tot ceea ce alege, calitatea fiind reflectată de o serie de aspecte asupra cărora informarea este imperativă. Astfel, în privinţa alimentelor, ANPC îi sfătuieşte pe români să analizeze atent atât aspectul şi culoarea, cât şi mirosul produselor.

De asemenea, un alt sfat îl constituie evitarea achiziţionării din locuri neautorizate, întrucât comerciantul cu pricina nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să se justifice tranzacţia comercială.

Referitor la acelaşi subiect, este importantă observarea modului de etichetare a produselor din carne, evitarea celor preambalate neetichetate sau a celor pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale ori depăşirea acesteia. În cazul consumatorilor interesaţi de cadourile pentru cei mici, sfaturile fac referire la grija care trebuie arătată instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, dar şi a grupei de vârstă potrivite fiecăruia, întrucât, pentru copiii mai mici de trei ani, de exemplu, unele obiecte pot prezenta un pericol.

Atenție la textile și la produsele cosmetice

'Nici produsele textile sau cele cosmetice nu trebuie neglijate când vine vorba de atenţia la etichete. Articolele textile trebuie să conţină eticheta pe care sunt menţionate compoziţia fibroasă, procentul în greutate al fiecărei fibre, dar şi instrucţiunile de întreţinere. De asemenea, în cazul obiectelor vestimentare aflate sub numele unor mărci celebre, dar care prezintă un preţ exagerat de mic, există riscul ca acestea să fie contrafăcute.'

'O examinare la fel de atentă în privinţa etichetei şi a preţului trebuie efectuată şi produselor cosmetice, observându-se simbolul specific, PAO, unde este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă', se precizează în comunicat. Atenţie trebuie acordată şi aspectelor precum documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă), achiziţionarea exclusiv din magazine sau raioane specializate, calitatea ambalajului sau data minimă de durabilitate, întrucât reprezintă informaţii generale, prezente pe orice produs, indiferent de gamă, scrie Agerpres.

VEZI ȘI Aliment cu o bucată de metal într-un supermarket din Cluj-Napoca: Am primit asigurări că produsul va fi retras de pe raft

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel