Șefii MI5 și FBI, avertisment comun cu privire la acțiunile Chinei pe glob: Ostilitate chiar acum pe pământul Marii Britanii / Sunt hotărâți să fure tehnologia, orice ar fi ea
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ken McCallum și Chris Wray avertizează companiile că Republica Populară Chineză este hotărâtă să fure tehnologe pentru un câștig competitiv.

Șefii serviciilor de informații interne ale Regatului Unit și ale Statelor Unite au tras un semnal de alarmă cu privire la spionajul economic chinez într-un discurs comun, rar, care a avut loc la Londra.

Ken McCallum, directorul MI5 al Regatului Unit, a declarat miercuri că „presiunea ascunsă a guvernului chinez pe tot globul” reprezintă „cea mai importantă provocare cu care ne confruntăm”, în timp ce Chris Wray, directorul Biroului Federal de Investigații ( FBI), a avertizat firmele occidentale că Beijingul este hotărât să fure tehnologia pentru un câștig competitiv.

China a respins imediat acuzațiile ca fiind „nefondate”, etichetându-le drept o încercare de a „defăima” sistemul său politic.

Discursul lui McCallum și Wray a fost prima lor apariție comună și a avut loc în Thames House din Londra, iar la conferință au fost prezenți oficiali și directori de companii.

MI5 și-a intensificat operațiunile în China

Amenințarea chineză „ar putea părea abstractă. Dar este reală și presantă”, a spus McCallum. „Trebuie să vorbim despre asta. Trebuie să acționăm.”

El a spus că MI5 și-a extins brusc operațiunile concentrate pe China.

„Astăzi derulăm de șapte ori mai multe investigații decât în ​​2018”, a spus el. „Plănuim să creștem din nou la fel de mult, menținând totodată un efort semnificativ împotriva amenințărilor ascunse ale Rusiei și Iranului.”

McCallum a spus că informațiile chineze adoptă o abordare lentă și răbdătoare pentru a dezvolta surse și a obține acces la informații, iar puțini dintre cei vizați au recunoscut asta.

„Activitatea ostilă are loc chiar acum pe pământul Marii Britanii”, a spus el.

„Cea mai mare parte a ceea ce riscă să fie afectat din cauza agresiunii Partidului Comunist Chinez nu este, ca să spunem așa, treaba mea. Este treaba ta – expertiza, tehnologia, cercetarea și avantajul comercial de vârf la nivel mondial dezvoltate și deținute de oamenii din această cameră și de alții ca tine.”

Directorul FBI a repetat același mesaj, numind acțiunile Chinei un „pericol complex, durabil și omniprezent” pentru SUA, Marea Britanie, precum și pentru alți aliați.

Wray a spus că China „s-a hotărât să vă fure tehnologia, orice ar fi ea, ceea ce vă face industria chineză să funcționeze și să o folosească pentru a vă submina afacerea și a vă domina piața”.

El a adăugat că programul de hacking al guvernului chinez a fost „mai mare decât cel al tuturor țărilor majore la un loc”.

Invadarea Taiwanului

În timpul discuției de la Thames House, Wray a abordat și intențiile Chinei de a se unifica cu Taiwan, fie pașnic, fie prin forță, dacă este necesar.

El a avertizat că o invazie chineză a Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră teritoriu propriu, ar provoca „una dintre cele mai îngrozitoare” perturbări ale comerțului și industriei globale și a spus că există semne că Republica Populară Chineză a căutat modalități de a-și „izola economia” împotriva potențialelor sancțiuni.

În cazul unei invazii chineze, „la fel ca în Rusia, investițiile occidentale construite de-a lungul anilor ar putea deveni ostatice, capitalul blocat [și] lanțurile de aprovizionare și relațiile ar putea fi întrerupte”, a spus Wray.

Săptămâna trecută, directorul de informații naționale al guvernului american, Avril Haines, a declarat, la un eveniment la Washington, DC, că nu există indicii că președintele chinez Xi Jinping ar fi gata să ia măsuri militare împotriva Taiwanului, conform Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel