Şefa Reprezentanţei CE în România: PNRR nu poate fi renegociat. Dreptul european, peste cel naţional
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Ramona Chiriac, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, spulberă speranţele PSD de a renegocia o parte din PNRR. În plus, aceasta afirmă şi că dreptul european este mai presus de dreptul naţional, ceea ce ar însemna că una dintre ultimele decizii ale CCR nu este validă. 

"Mesajul preşedintei Comisiei Europene a fost clar de a porni la implementarea acestui Plan aşa cum a fost el negociat. Pe de altă parte, pentru a fi corecţi, eu vă pot menţiona Articolul 21 din Regulamentul privind mecanismul de redresare şi rezilienţă, articol care vorbeşte despre modificarea PNRR în cazul în care un stat membru, din cauza unor circumstanţe obiective, nu mai poate atinge parţial sau total tinţele. Ca exemplu este dată o catastrofă naturală", a declarat Ramona Chiriac într-un interviu pentru news.ro.

Întrebată dacă la acest capitol ar putea intra şi schimbarea unui Guvern, aceasta a răspuns negativ. "De menţionat că procedura de modificare a PNRR ar presupune o reluare a întregului traseu instituţional", a completat Ramona Chiriac.

CJUE, decizie care îi dă peste mână CCR

CCR reacţionează faţă de decizia Curții de Justiție a UE, potrivit căreia judecătorii pot să nu aplice deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului UE. Supremaţia dreptului Uniunii impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a unei curţi constituţionale care este contrară acestui drept, în special fără a fi expuşi riscului de a le fi angajată răspunderea disciplinară, transmite CJUE. 

VEZI CONTINUAREA AICI

"România a fost un stat foarte constructiv în dialogul cu UE pe tema noului mecanism de raportare pe tema statului de drept. Recenta decizie a Curţii de Justiţie reafirmă un principiu asupra căruia noi ne-am exprimat constant clar şi neechivoc: supremaţia dreptului european asupra celui naţional, principiu fundamental, fără de care nu poate funcţiona UE, asumat de orice stat membru la data integrării europene. Supremaţia dreptului european impune ca judecătorii naţionali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a CCR contrară dreptului european.

România este singurul stat membru aflat sub lupa a două Mecanisme care vizează statul de drept: Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi Mecanismul general cu privire la statul de drept. Ambele prevăd acest principiu al supremaţiei dreptului european, iar decizia recentă a CJUE trebuie aplicată imediat de toate instanţele naţionale", a mai declarat Ramona Chiriac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel