Urmărește emisiunea live
Șefa ÎCCJ: Noi am cerut să nu mai judecăm generalii, nu parlamentarii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
livia-doina-stanciu
livia-doina-stanciu

Șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Doina Stanciu, spune că nu Curtea Supremă a avut inițiativa de a nu mai judeca cauzele ce implică parlamentari, după cum susținuse anterior între-o declarație publică ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. Stanciu precizează că Înalta Curtea a solicitat să nu mai analizeze inculpați generali, se arată într-un comunicat remis Digi24.

”În cadrul discuțiilor avute cu premierul și conducerea ÎCCJ a fost exprimată această dorință foarte clară a Înaltei Curți de a se reduce competența după calitatea persoanei, pentru ca ÎCCJ să rămână instanță de casație. Am fost de acord cu excluderea din competența Înaltei Curți a ceea ce însemnă judecata în primă instanță a parlamentarilor și a altor categorii”, spunea Robert Cazanciuc.

Livia Stanciu spune însă că ideea a fost a unui singur judecător, iar colegii săi de la Curte nu au împărtășit-o. ”Inițiativa modificării art. 72 alin. (2) din Constituție, în sensul eliminării persoanelor care au calitatea de deputat sau de senator din competența de primă instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu a aparținut instanței supreme”, precizează șefa ÎCCJ.

Ea a subliniat că instanța pe care o conduce a avut o singură solicitare, aceea ca ÎCCJ să nu mai judece cauzele cu generali, mareșali și chestori.

Comisia de revizuire a Constituției a adoptat un amendament propus de UDMR ce presupune că parlamentarii pot să nu mai fie judecați de direct de către ÎCCJ, ci pot ajunge în fața instanțelor inferioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel