Şefa diplomaţiei din Suedia, Margot Wallstrom, părăseşte guvernul din motive familiale
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Şefa diplomaţiei suedeze Margot Wallstrom, militantă pentru drepturile omului şi feministă ferventă, a anunţat vineri că pleacă din guvern pentru a se dedica familiei, relatează AFP. 

'A venit timpul să petrec mai mult timp împreună cu soţul meu, copiii mei şi nepoţii mei. L-am informat pe prim-ministru despre dorinţa mea de a părăsi guvernul şi postul meu de ministru al afacerilor externe', a scris ministrul social-democrat pe Twitter. Margot Wallstrom, în vârstă de 64 de ani, ocupa postul de şefă a diplomaţiei din 2014. Ea a fost propusă din nou pentru acest post după legislativele din septembrie 2018, în urma cărora social-democraţii au format din nou guvernul.

Ministrul şi-a cultivat mereu imaginea de femeie cu convingeri puternice, care şi-a păstrat idealurile de stânga în exercitarea puterii. Margot Wallstrom a intrat în anii 1970 în Partidul social-democrat, condus de carismaticul Olof Palme, cu care este comparată uneori. Ea a fost aleasă în Parlament la numai 25 de ani, iar apoi a devenit ministru al funcţiei publice la 32 de ani. Margot Wallstrom a deţinut portofoliile de afaceri sociale şi pe cel al culturii, înainte de a pleca la Bruxelles în 1999. Comisar pentru mediu şi apoi vicepreşedintă a Comisiei Europene, ea s-a evidenţiat prin lupta sa pentru promovarea femeilor în instituţiile comunitare.

Remarcată de fostul secretar general al ONU Ban Ki-moon, ea a devenit în 2010 trimisul special al ONU pentru violenţele comise împotriva femeilor şi a copiilor în conflicte. Partizană a unei 'diplomaţii feministe', ea şi-a făcut un nume prin luările sale de poziţie foarte tranşante în favoarea drepturilor omului, care i-au atras antipatia Arabiei Saudite şi a Israelului. Social-democrata a fost declarată persona non grata de Israel pentru că a cerut anchete 'aprofundate' la începutul lui 2016 privind circumstanţele morţii unor palestinieni ucişi de forţele israeliene. Cealaltă criză a adus-o în conflict cu Arabia Saudită în 2015, pe tema sorţii bloggerului Raef Badaoui. Margot Wallstrom a calificat 'o pedeapsă demnă de Evul Mediu' cele o mie de lovituri de bici la care a fost condamnat acest militant pentru libertatea de expresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel