Liz Truss, candidată la şefia Partidului Conservator britanic, este împotriva trimiterii de forţe militare în Ucraina
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, candidată la conducerea Partidului Conservator şi implicit a guvernului de la Londra, a declarat joi că nu susţine implicarea militară directă a Regatului Unit în Ucraina.

Într-un interviu acordat BBC, Truss a fost întrebată dacă din postura de prim-ministru ar susţine trimiterea de forţe britanice în Ucraina. Ea a răspuns că "facem tot ce putem pentru a susţine Ucraina. Am condus coaliţia internaţională pentru trimiterea de armament, implementăm sancţiunile, însă nu susţin implicarea directă a militarilor din Regatul Unit", notează Agerpres.

Truss şi fostul ministru de finanţe Rishi Sunak s-au calificat miercuri în finala competiţiei interne din Partidul Conservator pentru succesiunea premierului demisionar Boris Johnson. Învingătorul va fi desemnat în 5 septembrie, după un vot prin corespondenţă deschis celor 200.000 de membri ai formaţiunii.

Şefa diplomaţiei Liz Truss se înscrie în cursa pentru a-i succede lui Boris Johnson

Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss s-a înscris duminică seara în cursa pentru a-i succede lui Boris Johnson, într-o campanie marcată de dezbaterea privind politica fiscală şi care se anunţă a fi deosebit de intensă, transmite AFP.

"Voi lupta la aceste alegeri ca o conservatoare şi voi guverna ca o conservatoare", a spus Liz Truss (46 de ani), anunţându-şi candidatura în Daily Telegraph.

Ea se alătură astfel mai multor grei din Partidului Conservator într-o cursă care are în total 11 concurenţi.

Foarte deschisă, competiţia pentru şefia Partidului Conservator, aşadar şi pentru şefia guvernului deoarece conservatorii deţin majoritatea în Camera Comunelor, prefigurează o vară electrizantă.

În total, autorităţile partidului anticipează aproximativ cincisprezece candidaturi.

Geoffrey Clifton-Brown, trezorierul Comitetului din 1922, responsabil cu organizarea internă în partid, s-a declarat încrezător duminică la postul de radio LBC că cei doi finalişti vor fi cunoscuţi până pe 20 iulie.

Un calendar mai precis este aşteptat luni, cu o posibilă închidere a depunerii candidaturilor marţi, potrivit Sunday Telegraph. Se urmăreşte ca votul final, deschis doar membrilor Partidului Conservator, să facă posibilă desemnarea câştigătorului până la începutul lunii septembrie.

Citește și: 

Au mai rămas doar 2 politicieni în cursa pentru postul de premier al Marii Britanii

Sunak a condus în toate tururile de vot în rândul parlamentarilor conservatori, dar Truss pare să fi câștigat niște avantaj.

Cine va triumfa atunci când rezultatul este anunțat pe 5 septembrie va moșteni unele dintre cele mai dificile condiții din Marea Britanie, din ultimele decenii. Inflația este pe cale să atingă 11%, creșterea stagnează, acțiunile industriale sunt în creștere, iar lira sterlină este aproape de minimele istorice față de dolar.

Marea Britanie, sub conducerea lui Johnson și ajutată de Truss, a adoptat, de asemenea, o linie dură împotriva Bruxelles-ului în negocierile sale post-Brexit, în jurul Irlandei de Nord, atrăgând acțiuni legale din partea Uniunii Europene, care amenință viitoarele relații comerciale.

Unsprezece candidați și-au prezentat inițial numele, dar într-un al cincilea și ultim scrutin al parlamentarilor conservatori de miercuri, ministrul junior al Comerțului Penny Mordaunt a fost eliminat. Sunak a câștigat 137 de voturi, față de cele 113 ale lui Truss și 105 ale lui Mordaunt.

Sondajele arată că Truss l-ar învinge pe Sunak în concursul membrilor de partid, deschizând șansa ca conservatorii să aleagă un lider care nu era cea mai populară alegere pentru parlamentari.

Truss le-a mulțumit unor parlamentari din afara clădirii instituției, la scurt timp după anunțarea voturilor. „Sunt aici ca să câștig”, a spus ea reporterilor. Într-o declarație, ea a adăugat: „În calitate de prim-ministru, mi-aș începe munca din prima zi, aș uni partidul și aș guverna în conformitate cu valorile conservatoare”.

Sunak a spus pe Twitter: „Sunt recunoscător că colegii mei și-au pus încrederea în mine astăzi. Voi lucra zi și noapte pentru a transmite mesajul nostru în toată țara”.

Mordaunt, care era cu doar opt voturi în spatele lui Truss, a cerut partidului să se unească.

"Politica nu este ușoară. Poate fi un loc dezbinător și dificil", a spus ea într-un comunicat. „Trebuie să lucrăm cu toții acum împreună pentru a ne unifica partidul și a ne concentra pe treaba care trebuie făcută”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel