Şefa CSM, avertisment: Independenţa magistraţilor nu e un privilegiu
Independenţa magistraţilor nu reprezintă un privilegiu al acestora, nu constituie doar o garanţie a statului de drept, a declarat şefa CSM, Mariana Ghena.
Independenţa magistraţilor nu reprezintă un privilegiu al acestora, nu constituie doar o garanţie a statului de drept, ci este acel atribut al funcţiei care îi permite magistratului să acţioneze şi să decidă doar în baza legii, fără nicio subordonare sau influenţă, respectând astfel dreptul fundamental al cetăţeanului de a avea acces la o justiţie independentă, a declarat vineri şefa CSM, Mariana Ghena.
'Arhitectura constituţională atribuie, din această perspectivă, o prerogativă esenţială şi de maximă responsabilitate Consiliului Superior al Magistraturii, aceea de a garanta independenţa justiţiei. Dincolo de complexitatea acestui concept, eficienţa şi modalităţile de exprimare a acestei garanţii, trebuie să fie rezultatul efortului tuturor autorităţilor şi instituţiilor statului, al societăţii în ansamblu şi al fiecărui cetăţean în parte. (...) Este în puterea noastră, a celor de azi, să gândim cu respect şi maturitate la cei de mâine şi, cu principiile însuşite, cu legea pe masă şi moralitatea în conştiinţă, să acţionăm, în spiritul vremurilor, dar cu dorinţa de a evolua. Trebuie să credem în valorile democratice, în capacitatea de dialog real între autorităţile statului şi în forţa justiţiei române independente', a susţinut preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, la un eveniment organizat de CCR cu prilejul Zilei Constituţiei României.
Ea a precizat că istoria a dovedit că realitatea constituţională, indisolubil legată de viaţa colectivă, presupune şi obligă la evoluţie constituţională şi, din această perspectivă, sunt elocvente cele opt modificări suferite de Constituţia României de la prima sa adoptare din 1866 şi până în prezent.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News