Poliţiştii care dorm în timpul programului sunt mai productivi, transmite un şef de sindicat.
Se întâmplă în Marea Britanie, acolo unde sergentul Zoe Wakefield, şeful sindicatului Federaţia Poliţiei Hampshire, a declarat că agenţii ar trebui să aibă voie să doarmă la datorie, pentru că astfel ar fi redus nivelul de oboseală la care sunt aceştia supuşi.
"Este o oboseală constantă, te simţi obosit tot timpul. Afectează funcţiile cognitive. De altfel, efectele pe termen lung sunt bine documentate. Te simţi de parcă niciodată nu te odihneşti destul. Chiar şi în zilele libere, te simţi de parcă nu te-ai recuperat suficient ca să îţi păstrezi concentrarea. Şi nu dormi niciodată bine. Mulţi poliţişti reuşesc să doarmă doar 4-5 ore, chiar şi când sunt liberi. Ştiind asta, nu ar trebui lăsaţi agenţii să doarmă şi când sunt la muncă? Cel care ar reglementa asta ar da dovadă de mult curaj, cu siguranţă. Va fi nevoie de mulţi bani, mult timp pentru implementare, dar ar putea funcţiona", a declarat aceasta conform Daily Mail.
Un studiu care datează din 2015 arată că agenţii de poliţie din Marea Britanie suferă de "oboseală cronică şi stres". Marcus de Guingand, directorul "Al treilea pilon al Sănătăţii", institutul care a realizat studiul, a declarat că "dacă nu se face nimic pentru a rezolva această problemă, mulţi agenţi îşi vor lua concedii medicale, vor avea loc multe incidente şi va creşte numărul plângerilor împotriva agenţilor".
Conform unui document MAI prezentat de Antena 3, poliţiştii din Bucureşti vor trebui, începând de luni, 17 ianuarie, să anunţe prin dispecerat urgenţa, înainte de a mai porni girofarul, fie că vorbim de semnale luminoase, fie de cele sonore. Decizia vine după ce joi, un agent de poliţie din Bucureşti a accidentat mortal o fetiţă de doar 11 ani în Sectorul 1 al Capitalei, chiar pe trecerea de pietoni.
Iată ce transmite MAI:
"Şefii tuturor subunităţilor din cadrul DGPMB au obligaţia ca, în cazul în care observă în trafic o autospecială inscripţionată, care se deplasează cu mijloacele de avertizare acustice şi/sau luminoase în funcţiune, să verifice la personalul de serviciu propriu sau, după caz, la personalul principal de serviciu pe DGPMB dacă această deplasare figurează implementată în aplicaţie..
(2) În cazul în care deplasarea nu figurează în aplicaţie, şefii prevăzuţi la alin 1 vor întocmi un proces verbal ce va fi înaintat şefului subunităţii în dotarea căreia se află autospeciala, pentru efectuarea de verificări şi dispunerea de măsuri", se arată în documentul prezentat de Antena 3.
Astfel, prin intermediul unei aplicaţii, şoferii de pe autospecialele din Bucureşti trebuie să înştiinţeze dispeceratul de fiecare dată când vor să folosească girofarul, pentru a fi evitate situaţii precum cea de joi, 13 ianuarie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci