Sediul Agenției Europene a Medicamentului, contestat de Italia. Comisia Europeană, REACȚIE
Decizia Uniunii Europene de a muta sediul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) la Amsterdam după Brexit este definitivă, a afirmat, miercuri, comisarul european pentru siguranţa alimentară, Vytenis Andriukaitis, transmit AFP şi Reuters.
Îmi pare rău, dar părerea mea este că în acest moment Comisia Europeană nu este parte a dezbaterii electorale din Italia. Va fi un răspuns extrem de clar. Decizia consiliului este definitivă, a declarat Vytenis Andriukaitis, la Bruxelles.
Italia a contestat decizia UE de a muta Agenţia Europeană a Medicamentului la Amsterdam după Brexit, după ce s-a descoperit că facilitatea olandeză nu va fi gata la timp.
Trebuie să încercăm, jocul nu s-a terminat. Nu trebuie să avem iluzii, nu va fi uşor, deoarece există proceduri care trebuie respectate, a afirmat premierul Paolo Gentiloni, la postul public de televiziune Rai.
Amenințările Italiei
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anunţat că Italia şi oraşul Milano au cerut anularea deciziei Consiliului European privind mutarea EMA la Amsterdam după Brexit'.
Marţi, Beppe Sala, primarul centrului financiar Milano, oraş clasat pe locul doi în cursa pentru relocarea EMA, avertizase că Executivul italian va contesta decizia UE de a muta la Amsterdam Agenţia Europeană a Medicamentului.
Avertismentul vine în condiţiile în care Guvernul olandez a anunţat luni că Agenţia Europeană a Medicamentului va fi găzduită într-un sediu temporar după ce va fi mutată din Londra (clădirea Spark din vestul Amsterdamului), înaintea finalizării noii clădiri care va găzdui din 2020 sediul EMA în partea de sud a oraşului olandez.
Sediul temporar nu este optim
Şeful Agenţiei Europene a Medicamentului a declarat luni că sediul temporar din Amsterdam, folosit în timp ce este construită facilitatea permanentă, nu este optim, dar este cel mai bun posibil în condiţiile date. Guido Rasi a explicat că EMA nu are altă opţiune decât să accepte sediul temporar din Amsterdam, al cărui spaţiu este la jumătate faţă de cel din Londra, deoarece se grăbeşte să se mute înaintea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în martie 2019.
Până în 30 septembrie, Comisia Europeană (CE) a evaluat diferitele oferte pentru EMA, iar în 20 noiembrie oraşul olandez Amsterdam a fost desemnat pentru a găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului. Printre oraşele care au concurat pentru sediul EMA s-au aflat Varşovia, Bucureşti sau Sofia, dar principalele candidate au fost Milano, Amsterdam, Copenhaga şi Bratislava, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News