Ședință de Guvern. Proiectul pentru premierea elevilor cu note de 10 la evaluarea națională și bacalaureat, pe ordinea de zi
Guvernul va adopta, astăzi, proiectul prin care îi va premia pe elevii care au obținut note de 10 la bacalaureat și evaluarea națională.
Citește și: A început școala! Primul modul durează până pe 25 octombrie. Calendarul complet, în articol
Absolvenții de gimnaziu și cei de liceu care au obținut media 10 la evaluarea națională, respectiv la bacalaureat urmează să beneficieze de stimulente financiare, conform unei hotărâri care figurează pe agenda ședinței de miercuri a Guvernului.
Astfel, se vor acorda stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2024. Totodată, se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 5.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie.
”În anul 2024, un număr de 80 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (58 la examenul național bacalaureat, 1 la sesiunea specială și 21 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2024, iar 74 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională. ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal”, reiese din nota de fundamentare.
* Un proiect de lege de pe ordinea de zi prevede ratificarea acordului de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București, la 1 august, în valoare de 599,1 milioane de euro. Sumele trase din împrumut și virate în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanțelor la Banca Națională a României se utilizează ”pe măsura necesităților de finanțare a deficitului bugetului de stat și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale”, prevede proiectul.
Conform expunerii de motive, matricea de acțiuni aferentă împrumutului cuprinde ”în principal acțiuni asociate reformelor urmărite” în cadrul PNRR, fiind grupate pe doi piloni:
- întărirea managementului fiscal, a incluziunii și a investițiilor publice verzi, care include acțiuni în principal în domenii cum sunt: reforma fiscală, reforma pensiilor, investiții publice verzi;
- promovarea finanțării private pentru tranziția verde, care include în principal acțiuni în domenii cum sunt: energie (energia regenerabilă, inclusiv energia eoliană offshore), transport, parteneriat public-privat.
Împrumutul are o maturitate de până la 15 ani, rambursarea urmând a fi realizată într-o singură tranșă la sfârșitul perioadei de maturitate, cu luarea în calcul a unei perioade de grație de 14,5 ani.
* Pe agenda ședinței de guvern figurează și un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Seoul, la 23 aprilie 2024.
”Discuțiile pentru încheierea unui acord internațional în domeniul apărării au debutat încă din anul 2006 când a fost obținut avizul de oportunitate politică al Ministerului Afacerilor Externe. (...) Acordul are ca scop promovarea cooperării în domeniul apărării între cele două state în concordanță cu legislațiile naționale și cu obligațiile internaționale asumate de către acestea pe baza principiilor egalității, reciprocității și interesului reciproc”, prevede expunerea de motive, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News