Şedinţă de Guvern, marţi. Numărul de militari străini participanţi la parada de Ziua Naţională, printre proiectele de pe ordinea de zi
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Guvernul se reuneşte marţi, în şedinţă, urmând să aprobe, printre altele, printr-o hotărâre, invitarea la parada organizată pe 1 Decembrie de Ziua Naţională a 600 de militari străini, care vor face parte din detaşamentele armatelor statelor membre NATO şi partenere.

'Ţinând cont de statutul României de membru NATO şi UE, alături de blocul de paradă reprezentativ al instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor participa şi detaşamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO şi a Republicii Moldova.

Participarea acestor detaşamente reprezentative, la parada militară naţională, reflectă aprofundarea relaţiilor de cooperare dintre Armata României şi armatele statelor invitate în cadrul unor activităţi bilaterale, exerciţii comune de mare vizibilitate sau al misiunilor internaţionale la care au participat în teatrele de operaţii', se arată în nota de fundamentare a proiectului. Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind organizarea de către Ministerul Afacerilor Interne a reuniunii Comitetului Interministerial de Nivel Înalt al Forţei de Jandarmerie Europeană, care se va desfăşura la Bucureşti în perioada 14 - 16 decembrie.

Cabinetul Ciucă va mai discuta un proiect de lege care vizează completarea tabelelor-anexă nr. I şi II la Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Pe agenda reuniunii guvernamentale figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea Aranjamentului Administrativ semnat la Skopje, pe 14 aprilie 2022, pentru aplicarea Acordului între România şi Republica Macedonia în domeniul asigurărilor sociale, semnat la Bucureşti, la 27 februarie 2006.

Guvernul va aproba, prin hotărâre, şi rectificarea bugetului Trezoreriei Statului pe acest an. Un alt proiect de hotărâre vizează recunoaşterea Fundaţiei Ţiriac ca fiind de utilitate publică.

Executivul va mai discuta un proiect de hotărâre referitor la deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei de cărbune Roşiuţa din judeţul Gorj la o capacitate de 3.000.000 tone/an şi care vizează declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate în acest amplasament.

Printr-un memorandum, Executivul va aproba un acord de principiu privind contractarea unei asistenţe financiare rambursabile de la Banca Europeană de Investiţii pentru susţinerea realizării unor investiţii în sectorul sanitar aflate în portofoliul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

VEZI ȘI - Ciucă, întrevedere cu ambasadorul sud-coreean în România. Care sunt priorităţile în relaţiile bilaterale

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, luni, la Palatul Victoria, pe ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-Soo, context în care au fost prezentate priorităţile în relaţiile bilaterale - energia nucleară şi regenerabilă, digitalizarea şi industria de microcipuri şi cooperarea militară. 

Potrivit unui comunicat al Guvernului, întâlnirea a prilejuit o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale strategice dintre România şi Republica Coreea, care împlinesc anul viitor 15 ani. Premierul a evocat întâlnirea fructuoasă pe care a avut-o la Tokyo cu omologul său sud-coreean şi proiectele prioritare care pot consolida Parteneriatul strategic.

Totodată, prim-ministrul Ciucă a făcut o trecere în revistă a situaţiei de securitate regională determinată de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi de recentele ţintiri şi distrugeri de infrastructură critică energetică ce afectează în primul rând Ucraina, dar şi statele vecine.

'Sprijinul necesar pentru statul ucrainean pentru a trece iarna este de primă importanţă, ca şi continuarea eforturilor pentru a sprijini exporturile de cereale ucrainene, din care 60% se realizează pe teritoriul României', se arată în comunicat.

La rândul său, ambasadorul Rim Kap-Soo a prezentat calendarul intens al schimburilor bilaterale din acest an şi începutul anului viitor şi principale domenii de investiţii pe care le vizează Republica Coreea prin intermediul firmelor care vor fi prezente la Bucureşti în decembrie şi în februarie. Nu în ultimul rând, ambasadorul coreean a subliniat importanţa apartenenţei României la Spaţiul Schengen, care va duce la creşterea interesului şi investiţiilor în ţara noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel