Ședinţă de Guvern Cîțu. Pe agenda de vineri - implementarea programului 'România Educată'
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 10 sep, 07:55
WhatsApp
Ședinţă de Guvern Cîțu. Pe agenda de vineri - implementarea programului 'România Educată'
Guvernul urmează să se reunească în şedinţă vineri pentru a discuta mai multe acte normative din domeniul învăţământului, inclusiv hotărârea privind implementarea programului 'România Educată'. 

Şedinţa a fost anunţată joi atât de premierul Florin Cîţu, cât şi de ministrul Sorin Cîmpeanu. Luni începe noul an şcolar 2021 - 2022.

'Mâine va fi o şedinţă de Guvern dedicată Educaţiei. E un moment potrivit - vineri înainte de luni când se deschid şcolile. În această şedinţă vom aproba o hotărâre de Guvern cu programul de implementare 'România Educată', o ordonanţă de urgenţă prin care vom modifica Legea 55 făcând posibil concursul de directori, făcând posibilă de asemenea angajarea personalului didactic auxiliar şi nedidactic.', a declarat Sorin Cîmpeanu.

'Va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi preluate creşele în sistemul de învăţământ. Vor fi prezentate în primă lectură o ordonanţă de urgenţă 'Grija pentru copii' şi o hotărâre de Guvern pentru creşterea cuantumului minim al burselor elevilor. Cinci acte normative', a declarat, joi seara, la B1TV, ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ce cuprinde proiectul

Proiectul 'România Educată' a fost iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul cuprinde şapte rapoarte identificate ca fiind prioritare: 'Cariera didactică', 'Echitatea sistemului educaţional', 'Profesionalizarea managementului educaţional', 'Un învăţământ profesional şi tehnic de calitate', 'Autonomie, calitate şi internaţionalizare în învăţământul superior', 'Educaţie timpurie accesibilă tuturor', 'Evaluarea elevilor şi studenţilor'.

G Ad:

Țintele propuse

Cele şapte rapoarte tehnice propun obiective şi măsuri concrete pe termen scurt, mediu şi lung. Totodată, fac şi o trecere în revistă a situaţiei actuale din sistem. Printre ţintele propuse la orizontul anului 2030 se numără: cel puţin 30% dintre copiii de 0 - 3 ani să fie incluşi în educaţia ante-preşcolară; cel puţin 95% dintre copiii de 3 - 5 ani să fie incluşi în educaţia preşcolară;

Clasarea în primele 30 de state de pe mapamond în cadrul testelor PISA; cel puţin 80% rata de promovare a testării de la finalul educaţiei gimnaziale şi 75% rata de promovare a examenului de Bacalaureat din totalul colectivităţii şi organizarea de politici ţintite spre reducerea numărului de instituţii de învăţământ cu rate de promovare mai mici de 50%. 

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro