Sedință de Guvern, 23 noiembrie. Marcel Ciolacu: Argumentele și cifrele corecte au convins Comisia să accepte acest plan
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: captura video @ Guvernul Romaniei
FOTO: captura video @ Guvernul Romaniei
Marcel Ciolacu a anunțat eliminarea pragului de 9,4% din PIB.

Ședință de Guvern 23 noiembrie 2023. Premierul Marcel Ciolacu, principalele declarații:

- Vreau  să îi felicit pe toți implicați în modificarea PNRR și negocierea acestuia cu Comisia Europeană. Știu că mulți spuneau că nu vom reuși, dar prin acest efort coordonat al întregii echipe, argumentele și cifrele corecte au convins Comisia să accepte acest plan. Și cel mai important, am reușit să eliminăm acel prag toxic de 9,4% din PIB, care condamna pensionarii români la înghețarea veniturilor pe următorii 50 de ani. Acum putem aplica noua lege a pensiilor, în așa fel încât pensionarii să aibă garanția că an de an au un venit care să le protejeze nivelul de trai.

- Tot legat de PNRR, în programul REPowerEU, am obținut 1,4 miliarde de euro, în special pentru instalarea de panouri fotovoltaice și eficiența energetică a locuințelor. (...) 60 de mii de gospodării vor putea accesa acest program, iar valoarea fiecărui grant fiind de aproximativ 10.000 de euro. Simultan s-a deblocat și programul Casa Verde Fotovoltaice, iar Administrația Fondului pentru Mediu pregătește o nouă sesiune, unde, de această dată, nu vom mai probleme în desfășurare.

- Ne asigurăm că sistemul de sănătate publică are finanțarea asigurată până la sfârșitul anului. Alocăm 3,4 miliarde de lei pentru medicamente și materiale sanitare, plus, săptămâna aceasta 200 de milioane de lei pentru cheltuieli ale spitalelor, iar săptămâna viitoare, ministrul Finanțelor va veni cu diferența pentru luna noiembrie, de 196 de milioane de lei.

- Aprobăm prim memorandum și plățile necesare pentru continuarea unor mari investiții la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara și Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu București.

- Astăzi majorăm cu 4 miliarde de lei plafonul  total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest. (...) Asigură acces la măsurile de ajutor de stat pentru un număr suplimentar de 4.500 de firme. Estimăm că până la finalul anului vor fi acordate ajutoare de stat pentru circa 31.000 de companii, susținerea mediului privat fiind o prioritate.

- Dl. Boloș a asigurat resurse financiare de 13,7 miliarde de lei cu care să acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului până la finalul acestui an. Vorbim de pensii, alocații, șomaj, educație, sănătate și ajutoare de încălzire.

- În paralel, dl ministru vine și cu o informare despre progresele realizate în aplicarea instrumentelor fiscale de tip electronic, astfel încât să reducem evaziunea fiscală și să colectăm mai mulți bani la buget.

- Toate proiectele importante de investiții publice vor continua până la sfârșitul anului, fără riscul apariției unor blocaje.

- Vom ține sub control cheltuielile publice, dar în egală măsură dăm șansa tuturor primăriilor, Consiliilor Județene sau altor instituții publice să își  finalizeze investițiile începute.

- O propunere nerealistă de reducere a cantității de pesticide din agricultură a fost respinsă în Parlamentul European.

- În 30 noiembrie intră în vigoare cel mai mare proiect public - privat din România. Sunt alocate peste 85 de milioane de euro, ne propunem să colectăm 7 miliarde de deșeuri  care să fie reciclate anual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel