• Ședință CSAT la Cotroceni, pe criza din Afganistan. Chirieac: Se hotărăşte cum va primi România refugiaţii
În aceste momente, are loc şedinţa CSAT, la Palatul Cotroceni, în care se discută despre criza din Afganistan şi posibilitatea de a primi refugiaţi, aşa cum există deja un semnal dat de la Bruxelles. Ce crede analistul politic Bogdan Chirieac despre situaţia în care România se află.
"Cred că în şedinţa CSAT se hotărăşte cum va primi România refugiaţii fiindcă suntem membri ai Uniunii Europene. Dacă Bruxellesul hotărăşte să primim şi noi refugiaţi, vom primi refugiaţi. Dacă nu hotărăște, nu vom primi, dar cu siguranţă va hotărî să primim fiindcă am văzut, multe state au anunţat că primesc - Marea Britanie vreo 10.000; Austria nu vrea să mai primească, dar asta fiindcă, raportat la nivelul populaţiei, sunt pe locul doi în Europa la numărul de refugiaţi deja primiți, însă asta nu înseamnă că nu ar mai putea să mai primească.
Nu ne vom putea opune. Dacă Uniunea Europeană va hotărî să primim refugiaţi, România va primi refugiaţi. Că refugiaţii nu vor să stea în România şi vor şi ei, la fel ca românii, să ajungă în Germania, asta este altă poveste. Problema este ca printre ei să nu se strecoare talibani. Francezii au descoperit cinci cetăţeni apropiaţi de talibani dintr-un transport de 100 de persoane cu avionul. Pe hârtie, România are capacitatea să facă aceste verificări. La Uniunea Europeană, în dreptul "ai capacitate" este bifată căsuța "da". Ca urmare, Uniunea Europeană nu îşi va pune această problemă. Este strict problema autorităţilor române să găsească eventualii terorişti care ajung pe aici. Nu cred că este o problemă a refugiaţilor pentru că ei, şi dacă ajung pe aici, vor pleca sigur peste graniţă, în spaţiul Schengen. Aici există un avantaj că România nu este în spaţiul Schengen. Până la urmă, din orice necaz poate să apară şi o oportunitate. Faptul că ne-au ţinut la gard atâta timp uite că, până la urmă, nu e un lucru atât de rău", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Decisiv, de la Antena 3.
Cîțu a anunțat că decid cota de refugiați
Prim-ministrul Florin Cîţu a precizat vinerea trecută că discuţiile referitoare la o eventuală cotă de refugiaţi afgani în România vor avea loc în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi la nivelul Uniunii Europene, întrebat de presă pe acest subiect.
”În ceea ce priveşte o eventuală cotă de refugiaţi în România, aceste discuţii vor avea loc în primul rând la nivelul Comisiei, al Uniunii Europene şi după aceea vom discuta şi în România. Bineînţeles, vom discuta şi în şedinţa de CSAT de săptămâna viitoare”, a arătat premierul într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
Componența CSAT
Preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Primul-ministru al Guvernului României îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Economiei, ministrul Finanţelor Publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.
Secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este numit de Preşedintele României şi are rang de consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
(Articolul 5 din Legea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News