Ședință CSAT după dosarul generalilor? Chirieac: Nu mă aștept la nimic. Nici nu este fundamental despre asta, ci despre putreziciunea statului român
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Presidency
Presidency
Analistul politic Bogdan Chirieac a abordat subiectul unei reforme ample a sistemului „nefuncțional și putred” în contextul scandalului generalilor SRI acuzați de corupție.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, analistul sugerează ca România să caute consultanță de la sistemele de justiție funcționale din Occident, însă acest lucru s-ar putea numai cu voință politică și numai după anul superelectoral 2024.

Va fi sau nu ședință CSAT după scandalul generalilor?

„Trebuie să vedem prima oară dacă va avea loc o ședință CSAT. După știința mea nu este convocată, iar din punct de vedere legal doar președintele o poate convoca. Nu mă aștept la nimic anul acesta.

Nu e fundamental vorba de scandalul generalilor, e vorba de putreziciunea statului român, de faptul că statul este cea mai mare vulnerabilitate a României. Dacă se termină această grupare a generalilor care în mod evident nu mai poate acționa acum... se va forma o alta. Problema este cum păzești justiția de aceste influențe”, a explicat Bogdan Chirieac.

Franța ar putea oferi consultanță României pentru o nouă lege a răspunderii magistraților

„Este necesară o lege a răspunderii magistraților. Avem mii de exemple de sentințe judecătorești absurde, de comportament ciudat al magistraților și așa mai departe. Haideți să luăm și noi ceea ce există în toate țările civilizate ale lumii. Avem profesori universitari de drept extraordinari pentru a face justiția din România funcțională. Dacă este nevoie, să apelăm la UE pentru consultanță.

Dacă sistemul nostru juridic este mai apropiat de cel francez atunci să cerem consultanță la Paris. O să ne acorde președintele Emmanuel Macron consultanță, dar toate lucrurile acestea vor putea fi făcute doar de anul viitor, doar dacă există dorință”, a adăugat analistul.

Schimbarea nu va fi una ușoară

În final, Chirieac insistă că perspectiva rămâne sumbră în condițiile justiției actuale, iar orice vânt de schimbare ar putea fi urmat de proteste ample din acest sistem:

„Vor fi mari mișcări, fiindcă magistrații nu vor dori nicio schimbare. De când vorbim de scandalul generalilor nimeni nu a ajuns la judecătorii care, teoretic, trebuiau să dea sentințele măsluite. Nu s-a ajuns la esență, dar se va ajunge? Am senzația că nu.

Mai mult, va fi imposibil de dovedit că gruparea generalilor a influențat judecătorii, iar judecătorii nu pot fi analizați de către nimeni, în afară de organismul lor care se numește CSM. Știm bine că în secția de procurori a CSM și Portocală a ajuns să fie albit.

Când a fost cu plagiatul la adresa Laurei Codruța Kovesi cererea a fost respinsă în 48 de secunde. Lucrurile sunt în profunzime nefuncționale și putrede. Eu mă aștept ca scandalul generalilor să se stingă încet-încet prin faptul că DNA nu va mai furniza informații”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel