Şedinţa CNA de joi, blocată. Mai mulți membri au părăsit sala
Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Gelu Trandafir, Mircea Deacă şi Ioan Onisei au părăsit sala nemulţumiţi de faptul că Antena 3 nu ar fi fost sancţionată în concordanţă cu abaterile de la legislaţia audiovizualului, în campania electorală. Din această cauză ședinţa CNA de joi a fost blocată peste 30 de minute.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) are pe ordinea de zi de joi discutarea mai multor rapoarte ale Direcţiei Monitorizare din CNA cu privire la emisiunile difuzate de posturile de televiziune şi radio centrale în campania pentru alegerile parlamentare, în perioada 23 - 29 noiembrie (11 posturi de televiziune şi 6 posturi de radio) şi reclamaţii privind emisiunile din campanie, scrie Mediafax.
Discuţia a început cu Antena 3, unde a fost constatat un dezechilibru mare în cazul emisiunilor de ştiri electorale difuzate în campania pentru alegerile parlamentare.
Astfel, Narcisa Iorga a propus aplicarea unei amenzi de 10.000 de lei postului Antena 3, însă Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a propus aplicarea unei somaţii publice.
În urma votului, însă, niciuna dintre propuneri nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată, fapt pentru care Lorand Turos, un alt membru al CNA, a propus aplicarea unei amenzi de 5.000 de lei postului Antena 3.
Sancţiunea a fost votată de şase dintre membrii prezenţi la şedinţa CNA de joi, între care şi Narcisa Iorga, care însă apoi a părăsit sala de şedinţe, spunând că nu este posibil ca Antena 3 să fie sancţionată doar cu 5.000 de lei după o campanie electorală în care a făcut propagandă unei părţi a spectrului politic. "O mie de euro pentru o campanie (...) E ceva inadmisibil", a spus Iorga.
Ea a mai spus şi că, deşi CNA a decis săptămâna trecută să impună postului Antena 3 să îi acorde un drept la replică lui Mihai-Răzvan Ungureanu, televiziunea nu l-a acordat nici până în prezent.
Mirela Bomboe, reprezentanta postului Antena 3, a spus că, până în prezent, Mihai-Răzvan Ungureanu nu a transmis niciun drept la replică, astfel încât televiziunea să-l fi putut acorda.
După ieşirea Narcisei Iorga din sala de şedinţe a CNA, au părăsit sala, pe rând, şi Gelu Trandafir, Valentin Jucan, Ioan Onisei şi Mircea Deacă. După ieşirea din sală a lui Mircea Deacă, CNA nu a mai avut cvorum (o şedinţă CNA se poate desfăşura în prezenţa a minimum opt membri ai Consiliului, n.r.), fapt pentru care Răsvan Popescu, preşedintele CNA a spus că va urma o pauză, pentru a vedea dacă membrii CNA doresc să se întoarcă în şedinţă.
"Este o modalitate de grup de a bloca ultima şedinţă CNA despre campanie. Pe urmă ne mirăm că lucrurile merg cum merg. Ca practică, nu mi se pare în regulă să părăseşti sala în ultima şedinţă de campanie. Cum am ajuns la sancţiuni, blocăm cvorumul. E o modalitate incorectă de a bloca o instituţie publică în ultima şedinţă de campanie, iar după asta să spunem că nu se aplică sancţiuni", a spus Răsvan Popescu.
Ulterior, Narcisa Iorga a declarat, pentru presă, că nu i se pare normal ca preşedintele CNA, Răsvan Popescu, să propună în cazul Antena 3 doar aplicarea unei somaţii publice.
"Este imposibil ca Antena 3, ca televiziune de ştiri, să abandoneze cu totul misiunea publică de a informa corect în privinţa campaniei electorale şi de a face propagandă deşănţată unei formaţiuni politice, iar CNA, ca autoritate publică ce deserveşte interesul public, să se facă că nu vede şi preşedintele instituţiei, Răsvan Popescu, să propună încă o somaţie, după ce postul de televiziune mai primise o somaţie. Consider inadmisibil acest lucru şi am propus să nu mai discutăm nimic despre campania electorală, câtă vreme noi ca autoritate publică apărăm interesele unui post de televiziune. Finanţatorul acestui post de televiziune este candidat al USL în Parlament. Antena 3 face campanie deşănţată USL. CNA nu poate asista la un astfel de proces de deteriorare a spaţiului audiovizual.
Consider că CNA şi-a depăşit statutul de apărător al spaţiului public, al interesului public şi devine - nu mai vorbesc din decembrie încolo, când în CNA raportul va fi de 8 la 3 între majoritatea din Parlament şi cealaltă parte - un garant al intereselor Antena 3", a spus Iorga.
Narcisa Iorga consideră că este regretabil ca preşedintele CNA să propună o a doua somaţie la un post de televiziune care încalcă flagrant Legea audiovizualului, în ceea ce priveşte "echilibrul la ştiri".
"Nu mai vorbesc de emisiunile de promovare şi de dezbatere, la care o parte dintre candidaţi refuză să participe. Vorbesc de emisiunile informative, care trebuie să respecte principiul informării corecte, echilibrului şi echidistanţei. Câtă vreme avem un raport de 373 de ştiri într-o săptămână, de la USL, şi 160 de ştiri de la ARD, emisiunile informative au un conţinut editorial de propagandă, nu de informare. Mi se pare regretabil ca tu (Răsvan Popescu, n.r.), fost jurnalist BBC, TVR, actualmente preşedinte CNA, să propui doar o somaţie, a doua somaţie cu două zile înainte de terminarea campaniei", a mai spus Narcisa Iorga.
Şi Valentin Jucan a avut o părere similară cu Narcisa Iorga. "Am mai rămas câteva minute în sala de şedinţe (după ieşirea Narcisei Iorga, n.r.) pentru că am vrut să văd până unde merge nesimţirea, mai ales că era vorba despre cazul Mihai-Răzvan Ungureanu. În timp ce noi discutam despre dreptul la replică, Mihai-Răzvan Ungureanu era subiectul pe Antena 3", a spus Jucan.
"Aveau (reprezentanţii Antena 3, n.r.) şi tupeul să spună că aseară au dat nişte înregistrări care ţineau loc de drept la replică. Aseară au luat nişte înregistrări, le-au tăiat, le-au pus cap la cap, aşa cum au dorit ei, după care domnul Gâdea, în studio, împreună cu vâslaşii dânsului, au început din nou să atace. Aceleaşi lucruri: îi poceau numele, iar astăzi din nou dădeau chitanţe şi fel de fel de mici fiţuici pe care i le puneau în cârcă lui Mihai-Răzvan Ungureanu", a mai spus Jucan.
Gelu Trandafir, Ioan Onisei şi Mircea Deacă nu au dorit să îşi motiveze decizia de a părăsi sala de şedinţe a CNA. Totuşi, când a fost întrebat de Răsvan Popescu de ce părăseşte şedinţa, Mircea Deacă a răspuns: "Mă duc să citesc ceva".
După peste 30 de minute, Gelu Trandafir, Valentin Jucan, Ioan Onisei şi Mircea Deacă au revenit totuşi în şedinţa CNA, care a putut să fie desfăşurată în continuare.
În schimb, Narcisa Iorga a decis să nu se mai întoarcă şi a transmis că îşi retrage votul pentru sancţiunea de 5.000 de lei, aplicată Antena 3 în prima parte a şedinţei CNA de joi. Astfel, sancţiunea nu a mai putut fi aplicată. O sancţiune poate fi aplicată dacă este aprobată prin vot de minimum şase membri ai CNA, în cazul Antena 3, sancţiunea de 5.000 de lei a fost votată doar de cinci membri CNA, după ce Iorga şi-a retras votul.
Ulterior, Gelu Trandafir a afirmat: "După o întreagă campanie, se propun doar două sancţiuni la Antena 3". El a mai spus că este "fără precedent" ca numai un post central să fie sancţionat cu amendă în campania pentru parlamentare, respectiv OTV, cu 20.000 de lei.
"Eu tot sesizez abateri îngrozitoare la un alt post, dar sunt lucruri pe care grupul minoritar nu le vede. Ne uităm cu obstinaţie într-o singură parte", a spus, în schimb, Cristina Trepcea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News