Urmărește emisiunea live
Şedinţă a CSAT la Cotroceni despre situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Şedinţă a CSAT la Cotroceni despre situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO
Şedinţă a CSAT la Cotroceni despre situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocat de preşedintele Klaus Iohannis, se reuneşte miercuri la Palatul Cotroceni. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei, care va avea loc începând cu ora 13,00, sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.

Președintele Klaus Iohannis a salutat, joia trecută, anunţurile preşedinţilor SUA şi Franţei

Amintim faptul că președintele Klaus Iohannis a salutat, joia trecută, anunţurile preşedinţilor SUA, Joe Biden, şi Franţei, Emmanuel Macron, cu privire la prezenţa militară consolidată a NATO pe Flancul Estic.

Amenințarea războiului dintre Rusia și Ucraina este tot mai pronunțat, iar Rusia face o mulțime de demersuri în acest sens și a început să trimită trupe în Belarus. 

Potrivit The Guardian, în luna februarie, între 10 - 20 februarie mai exact, se vor desfășura exerciții militare comune în vestul Belarusului, în apropierea granițelor statelor membre NATO, Polonia și Lituania, și la granița Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Aleksandr Lukașenko.

În cadrul exercițiilor, cele două țări "se vor concentra pe respingerea unui atac extern, atât terestru cât și aerian, dar și pe neutralizarea inamicilor".

"Nu este nimic extraordinar în aceasta, la sfârşitul anului trecut, preşedinţii ţărilor noastre au confirmat planul de a organiza evenimente comune în Belarus anul acesta", a declarat secretarul Consiliului Securităţii de la Minsk, Aleksandr Volfovici.

Prezența militară a SUA va crește în România

"Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice", a scris Iohannis pe Twitter.

De asemenea, şeful statului a vorbit de anunţul omologului francez, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea Franţei de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României.

"Salut călduros anunţul preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară întărită a NATO în România. Parteneriatul Strategic România-Franţa va fi astfel întărit pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre", a fost mesajul lui Iohannis pe Twitter.

Vinerea trecută, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu prim-ministrul Nicolae Ciucă pentru a discuta despre situaţia de securitate de pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel