Sectorul 3. Educație civică pentru tineri, finanțată de primărie
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Zeci de tineri din Sectorul 3 au dezbătut problemele comunității cu reprezentanți ai primăriei și Consiliului Local al Sectorului 3, în cadrul unui proiect finanțat de autoritatea locală, implementat de Asociația Țara Tinerilor Uniți și intitulat Vocea Tinerilor din Sectorul 3. 

Întâlnirea între reprezentații primăriei, consiliului local și cei 70 de tineri selectați din liceele Benjamin Franklin, Mihai Bravu și Dragomir Hurmuzescu, s-a desfășurat vineri în sala mare a școlii gimnaziale de arte nr.5. În prima parte a evenimentului, care a durat în total aproximativ 4 ore, elevii au putut afla atribuțiile fiecărei direcții ale Primăriei Sectorului 3, apoi au primit informații despre câteva dintre planurile de investiții ale primăriei, direct de la reprezentantul Direcției Investiții și Achiziții, șeful de serviciu, Marius Popescu. Acesta a intrat și într-o dezbatere cu elevii pentru a afla ce părere au despre lucrările începute de primărie în zona școlilor și a aflat doleanțele pe care elevii le au de la autoritatea locală. "Proiectul este foarte folositor pentru elevi dar și pentru primărie. În felul acesta avem un feedback de la o categorie de cetățeni care, în general, nu prea comunică cu noi", ne-a spus Popescu la finalul dezbaterii.

  

Joaca de-a consilierii locali

Partea a doua a început printr-o scurtă prezentare despre rolul voluntariatului în viața comunității în care, președintele Asociației Țara Tinerilor Uniți, Stelian Drăgoi, le-a povestit tinerilor ce satisfacție îți poate oferi simplul fapt de a face lucruri pentru semenii aflați în dificultate. 
Poate cel mai apreciat moment al întâlnirii a fost jocul democratic în care tinerii ghidați de consilieri locali ai sectorului 3 au simulat alegerea, constituirea și funcționarea unui consiliu local.  În prima fază, elevii au aflat de la consilierii locali prezenți informații despre modul în care este împărțit spectrul politic, respectiv principiile de dreapta, de stânga și cele centriste. Apoi au fost invitați să își aleagă o culoare, portocaliu pentru dreapta, albastru pentru centru și siclam pentru stânga și, în funcție de opțiune, au primit buline adezive. O parte dintre elevi au rămas neutri și au constituit grupul cetățenilor. Grupurile au dezbătut apoi ce ar fi mai oportun să facă pentru oraș și prezentat cetățenilor planurile lor precum și lista de candidați pentru consiliul local. Tinerii au propus cantine în școli, transport gratuit pentru cei care locuiesc în afara localității, spații comerciale în curtea școlilor, control medical gratuit anual pentru elevi, centre de prim ajutor în parcuri.  

(w670)

Votul, instrument esențial al democrației

După momentul foarte aplaudat, în care fiecare grup a prezentat cetățenilor planurile pentru oraș, toată lumea a fost invitată să voteze. A venit apoi și rezultatul alegerilor în care cele mai multe voturi au fost obținute de grupul portocaliu de dreapta, coordonat de consultantul de proiect Teodora Vasilică. Pe locul al doilea s-a situat grupul siclam de stânga coordonat de consilierul local, Iuliana Văduva, iar pe ultimul loc grupul albastru de centru coordonat de consilierul local Ana Galbenu. Apoi, în funcție de procentele obținute, tinerii "consilieri locali" s-au așezat la masa "consiliului" și au dezbătut, aprobat sau respins proiectele venite din partea grupului cetățenilor. Astfel, toți elevii prezenți au putut experimenta ceea ce înseamnă delegarea responsabilității către aleși, importanța implicării în procesul electiv și participarea activă, post-scrutin, în viața publică a comunității.

(w670)

"Toți tinerii ar trebui să învețe aceste lucruri"

Ideea proiectului a fost apreciată de consilierii locali prezenți. "Toți tinerii ar trebui să învețe aceste lucruri. Acest proiect ar trebui implementat în mod permanent în sectorul 3 prin parteneriat cu primăria", ne-a spus consilierul local USR, Ana Galbenu. De aceeași părere a fost și consilierul local PSD, Iuliana Văduva: "Mi s-a parut foarte interesant proiectul, mai ales că tinerii învață ceea ce nu pot afla de la școală, dar la vârsta de 18 ani sunt deja îndemnați să voteze, fără a avea nicio informație despre ce înseamnă acest lucru."

(w670)

În cadrul proiectului vor participa cel puțin 255 de tineri, fiind o reeditare a unui alt proiect similar finanțat de Erasmus+, realizat de consultantul de proiecte al Asociației Țara Tinerilor Uniți, Teodora Vasilică, care a vizat, timp de 5 luni, peste 1300 de tineri din sectorul 3. 

"Vocea tinerilor din Sectorul 3" a primit o finanțare nerambursabilă  de 50.000 de ei în urma unui concurs de proiecte inițiat de Primăria Sectorului 3, la care au câștigat finanțări 20 de asociații nonguvernamentale dar și persoane fizice. 

(w670)   

     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel