Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Ordonanţă adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.
S-au înregistrat 77 de voturi "pentru" şi 31 "împotrivă". Ordonanţa a primit raport de adoptare în Comisia pentru elaborarea legilor Justiţiei, raportul fiind însuşit de plenul Senatului. Comisia condusă de social-democratul Florin Iordache a respins toate amendamentele depuse la această ordonanţă, majoritatea aparţinând Opoziţiei, şi a adoptat actul normativ în forma venită de la Guvern.
Potrivit ordonanţei, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie funcţionează cu 15 posturi de procuror
Prin derogare de la dispoziţiile legale, până la finalizarea concursurilor organizate pentru numirea în funcţii şi validarea rezultatelor acestora, posturile de procuror-şef şi cel puţin o treime din cele de execuţie vor fi exercitate provizoriu de procurori care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru numirea în aceste funcţii, selectaţi de comisia de concurs constituită în condiţiile art. 883 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, mai prevede ordonanţa.
Selecţia candidaţilor se realizează de comisia de concurs, printr-o procedură derulată în cel mult cinci zile calendaristice de la data declanşării acesteia de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Comisia de concurs îşi desfăşoară activitatea în prezenţa a cel puţin trei membri.
"În cazul candidaţilor pentru funcţia de procuror în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, procedura de selecţie are în vedere următoarele criterii: integritatea candidatului, evaluarea activităţii ca procuror. Evaluarea integrităţii candidaţilor se face pe baza datelor existente la dosarul profesional, a documentelor depuse de candidat, a modului în care candidatul se raportează la valori precum independenţa Justiţiei, imparţialitatea magistraţilor, integritatea şi a aspectelor ridicate în cadrul interviului", mai stipulează ordonanţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News