Secretul rotogolirii țestoasei. Cum reușește să facă acest exercițiu de gimnastică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Secretul rotogolirii țestoasei. Cum reușește să facă acest exercițiu de gimnastică / Foto: Pixabay, de Albrecht Fietz
Secretul rotogolirii țestoasei. Cum reușește să facă acest exercițiu de gimnastică / Foto: Pixabay, de Albrecht Fietz
Află în articol de ce broaștele țestoase se rostogolesc.

Generație după generație, oamenii s-au întrebat cum se întoarce o țestoasă, pe spate, apoi iar pe burtă. Ei bine, află că pentru o reptilă stângace acest truc de gimnastică este o chestiune de viață și de moarte, scrie BBC.

Și recent, oamenii de știință au abordat problema, punându-și sarcina de a afla cum se desfășoară acest lucru și, în general, dacă această abilitate este stabilită de natură în lista abilităților unei țestoase. O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Belgrad din Serbia, condusă de dr. Ana Golubovic, a analizat îndeaproape mai multe filmări cu țestoase care se aflau cu burta în sus, în încercarea de a înțelege modul în care forma carapacei afectează abilitățile acrobatice ale broaștei țestoase din Balcani. 

Carapacea, deși este un lucru util în general, își face totuși proprietarul destul de instabil și predispus la căderi pe spate. În această poziție, o creatură neputincioasă poate muri din cauza soarelui, de foame sau poate deveni victima prădătorilor.

Țestoasele sunt deosebit de vulnerabile în acest sens - armura lor rigidă nu se îndoaie atunci când corpul se mișcă, ceea ce, desigur, complică procesul de rostogolire

Broaștele țestoase din Balcani

Broaștele țestoase din Balcani sunt broaște țestoase terestre de dimensiuni medii care se găsesc în Marea Mediterană. De regulă, femelele lor sunt mai mari decât masculii.

Dr. Golubovich și colegii săi au analizat mișcările a 118 broaște țestoase din Balcani (54 de femele și 64 de masculi), întorcându-le pe spate și remarcând cât de mult a durat până când agitarea violentă a capului, cozii și membrelor produce rezultatul dorit.

Apoi experții au corelat datele obținute cu măsurători ale geometriei carapacelor țestoasei. Ei și-au publicat descoperirile în revista Zoologischer Anzeiger de zoologie comparată.

Rezultatele studiului



S-a dovedit că pentru o analiză calitativă este necesar să se țină cont de mai mulți factori decât pare la prima vedere. De exemplu, nu numai forma și dimensiunea carapacei, ci și temperatura corpului. Țestoasele sunt creaturi cu sânge rece, astfel încât cele a căror temperatură era mai scăzută la momentul experimentului aveau inițial mai puțin energice. Acest indicator trebuia luat în considerare.

Poate că nu este surprinzător pentru oamenii de știință faptul că țestoasele cu carapace rotunjite se răstoarnă mai repede decât cele care au carapace mai plate, dar s-a găsit și o relație între dimensiunea carapacei și capacitatea acesteia de a se răsturna. Țestoasele mai mari s-au dovedit a fi mai puțin diligente în acest sens, iar acest lucru a fost mai ales pronunțat la masculi.

Indivizii mai mari se descurcă, în general, mai bine, dar, după ce au ajuns la o dimensiune prea mare, țestoasele balcanice riscă să cadă într-o zi într-o capcană fatală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel