Data actualizării:
Data publicării:

Secretele longevității: Sfaturi de la cei care au atins 100 de ani

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Centenarii, odinioară o raritate, devin din ce în ce mai numeroși. De fapt, ei reprezintă grupul demografic cu cea mai rapidă creștere din lume, numărul lor dublându-se aproximativ la fiecare zece ani, începând cu 1970.

Misterul vieții lungi a fascinat oamenii încă din cele mai vechi timpuri. Filozofi precum Platon și Aristotel discutau despre îmbătrânire și viață veșnică acum peste 2.300 de ani. Un studiu recent, publicat în GeroScience, oferă acum noi indicii despre factorii care contribuie la o viață lungă și sănătoasă, potrivit Science Alert.

Studiul, cel mai amplu de acest tip realizat până în prezent, a analizat profilurile biomarkerilor din sânge la peste 44.000 de suedezi pe parcursul vieții lor. Dintre aceștia, 1.224 au ajuns la vârsta de 100 de ani (aproximativ 2,7%).

Cercetătorii au analizat 12 biomarkeri sangvini asociați cu inflamația, metabolismul, funcția hepatică și renală, precum și cu potențiala malnutriție și anemie. Toți acești biomarkeri au fost anterior asociați cu îmbătrânirea sau mortalitatea.

Rezultatele studiului arată că persoanele care au trăit peste 100 de ani aveau, în general, niveluri mai scăzute de glucoză, creatinină și acid uric începând cu vârsta de 60 de ani. De asemenea, acestea prezentau valori mai stabile ale biomarkerilor, evitând extremele foarte mari sau foarte mici.

Un aspect interesant este că valorile multor biomarkeri atât la centenari, cât și la non-centenari se situau în afara intervalului considerat normal în ghidurile clinice standard. Acest lucru sugerează că valorile ar putea fi influențate de vârsta populației studiate anterior.

Deși diferențele în valori nu au fost uriașe, cercetătorii au descoperit o corelație între nivelurile anumitor biomarkeri și șansa de a ajunge la 100 de ani.

Nivelurile crescute de glucoză, creatinină, acid uric și markeri pentru funcția hepatică erau asociate cu o probabilitate mai scăzută de a atinge vârsta de 100 de ani.

Studiul nu identifică factori specifici de stil de viață sau gene responsabile pentru valorile biomarkerilor, însă sugerează un rol potențial al alimentației și consumului de alcool.

Cercetătorii recomandă monitorizarea periodică a valorilor glicemiei, acidului uric, creatininei și a markerilor funcției hepatice și renale, subliniind totodată importanța unui stil de viață sănătos pentru a ajunge la o vârstă cât mai înaintată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel