Secretele dresajului canin. Câinii nu ascultă de oricine, spune dresorul Robert Caraman
Data publicării:
Autor: Dana Mihai
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Dresorul profesionist Robert Caraman și-a început cariera în 1997, lucrând atât pentru persoane particulare, cât și pentru firme de pază. 

Dresorul a explicat un mit legate de dresajul canin

"Cel mai important mit este cel al ideii că un câine deja dresat ascultă tot timpul, de oricine, oricând, oricum, acesta este cel mai frecvent mit și nu este chiar așa. Câinii sunt niște ființe inteligente cu sentimente și au capacitatea extraordinară de a stabili o relație cu fiecare om în parte, dar asta nu înseamnă că dacă eu lucrez cu el și stabilim o relație, va generaliza treaba asta și o să asculte și de gunoier sau de menajeră. Nu funcționează chiar așa.

"Șezi" sau "Șezii"

Pe lângă faptul că au această capacitate de a stabilii o relație individuală cu fiecare persoană, se întâmplă și niște mecanisme cognitive acolo. Noi formăm niște condiționări în funcție de niște sunete, Dacă un cățel învață ca la sunetul "șezi" să pună fundul jos, asta nu înseamnă că dacă îi spun "șezii" care e același cuvânt pentru noi, dar sună diferit, va executa acțiunea.

Cum pot apărea probleme în cadrul familiei când dresezi un câine

În momentul în care lucrăm într-un anumit fel, cu o anumită comandă, cu tonalitatea vocii și cu un sunet rostit nu se generalizează, adică "șezi" rostit de o altă persoană sună diferit și nu îi declanșează reflexul condiționat pe care noi l-am învățat cu un anumit sunet. Se întâmplă chestia asta chiar și în cadrul familiei, dacă lucrăm cu bărbatul familiei și aude un "șezi" mai autoritar, apar niște probleme la transferul respectivei comenzi către copii sau o doamnă" a explicat Robert Caraman, dresor profesionist, la DC Anima.

Vezi interviul integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel