Secrete dezgropate. Noi descoperiri în Pompeii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Recenta descoperire a scheletelor a doi bărbați în Pompeii dezvăluie o altă tragedie adăugată la ororile erupției Vezuviului, care a distrus tot orașul acum aproape 2000 de ani și a reprezentat un moment absolut devastator în istoria umanității. 

Mulți dintre locuitorii vechiului oraș roman au fost asfixiați și îngropați în cenușă în primele 18 ore ale erupției sau au fost uciși instantaneu de căldura intensă a fluxurilor piroclastice (pyroclastic surges) care au străbătut orașul mai târziu, potrivit Science Alert.

Noi descoperiri

Excavarea celor două schelete recent descoperite arată acum că ar exista un alt factor care a înrăutățit situația. Se pare că oamenii ar fi fost zdrobiți de zidurile căzute, destabilizate de cutremurele simultane care au zguduit zona înconjurătoare.

"Chiar dacă momentele finale ale orașului Pompeii sunt aproape perfect conservate, o scenă înspăimântătoare care strigă în tăcere de milenii", explică vulcanologul Domenico Sparice de la INGV-Osservatorio Vesuviano din Italia.

"Scheletele descoperite ne arată că seismicitatea în timpul erupției a jucat un rol semnificativ în distrugerea Pompeii și, posibil, a influențat alegerile locuitorilor care s-au confruntat cu o moarte inevitabilă".

2. Sursa: Fre... (schelet_23526800.jpg)

Sursa: Freepik

Una dintre casele care furnizează dovezi clare asupra aspectelor prezentate de vulcanologi este Casa dei pittori al lavoro, unde săpăturile extinse asupra sitului, începute în 2023, au continuat.

"Aceste descoperiri ne oferă o perspectivă nouă asupra distrugerii orașului Pompeii și ne apropie foarte mult de experiența oamenilor care au trăit aici acum 2000 de ani", adaugă arheologul Gabriel Zuchtriegel de la Pompeii Archaeological Park.

Scheletele demonstrează că activitatea seismică a însoțit erupțiile vulcanice, lucru întărit de faptul că, în deceniile care au precedat erupției Vezuviului din 79 d.Hr., s-au resimțit cutremure în regiune. Totuși, devastarea orașului a fost totală. A fost dificil până acum să se identifice dacă un cutremur a avut loc în același timp cu erupția.

"Este o dovadă clară a modului în care evenimentele au decis viața și moartea în ultimele ore ale existenței orașului", concluzionează Zuchtriegel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel