Secretarul General al ONU îndeamnă la de-escaladare în Orientul Mijlociu după atacul din weekend asupra Israelului
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Secretarul General al ONU, António Guterres, face apel la „reținere maximă” și la de-escaladarea tensiunilor după ce Iranul a lansat duminică dimineață peste 300 de drone și rachete asupra Israelului.

„Avem o responsabilitate comună de a de-escalada tensiunile și de a lucra pentru pace”, a declarat el în deschiderea sesiunii de urgență a Consiliului de Securitate de duminică. „Este timpul să facem un pas înapoi de la marginea prăpastiei. Este vital să evităm orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu. Civilii suportă deja povara principală și plătesc prețul cel mai mare. Avem o responsabilitate comună de a angaja activ toate părțile implicate pentru a preveni escaladarea”, a adăugat Guterres, citat de euronews.com.

Joe Biden nu dorește o escaladare a conflictului regional sau un „război mai amplu” cu Iranul și „lucrează personal la partea diplomatică a acestui aspect”, a declarat duminică, pentru NBC News, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

„Președintele a fost foarte clar. Nu urmărim un război cu Iranul. Nu căutăm escaladarea aici. Vom continua să ajutăm Israelul să se apere”, a spus Kirby.

SUA au subliniat duminică rolul lor în a ajuta Israelul să contracareze atacul aerian al Iranului, președintele Joe Biden convocând liderii țărilor din Grupul celor Șapte într-un efort de a preveni o escaladare regională mai amplă și de a coordona o mustrare globală a Teheranului. SUA au ajutat Israelul să doboare zeci de drone și rachete lansate de Iran sâmbătă, în ceea ce a fost prima dată când a lansat un asalt militar direct asupra Israelului. Autoritățile israeliene au declarat că 99% dintre armele trimise au fost doborâte fără a provoca daune semnificative.

Oficialii americani au declarat că, în ciuda ratei ridicate de interceptare, intenția Iranului a fost de a „distruge și a provoca victime” și că, dacă ar fi reușit, atacurile ar fi provocat o escaladare „incontrolabilă” în Orientul Mijlociu. Oficialii americani au declarat că Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-un efort de a conține tensiunile, că Washingtonul nu va participa la nicio acțiune ofensivă împotriva Iranului, iar președintele a precizat "foarte clar" lui Netanyahu "că trebuie să gândim cu atenție și strategic" la riscurile escaladării.

Presiunile exercitate pentru a încuraja Israelul să dea dovadă de reținere reflectă eforturile americane în curs de desfășurare pentru a reduce războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza, care se află acum în a șaptea lună, și pentru a face mai mult pentru a proteja viețile civililor din acest teritoriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel