Secretarul general al ONU avertizează că lumea se află în pragul anihilării nucleare: Am fost extraordinar de norocoși până acum
Antonio Guterres a spus că conferința ONU este „o șansă de a întări” Tratatul de neproliferare nucleară pe fondul tensiunilor tot mai mari din Ucraina, din peninsula coreeană și din Orientul Mijlociu.
Lumea se confruntă cu „un pericol nuclear nemaivăzut de la apogeul Războiului Rece” și este „la doar o neînțelegere” distanță de dezastrul nuclear, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, la o conferință cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Tratatului privind Proliferarea armelor nucleare.
„Am fost extraordinar de norocoși până acum, dar norocul nu este o strategie și nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă în conflict nuclear”, a declarat Guterres la conferința semnatarilor Tratatului de neproliferare nucleară (TNN).
„Astăzi, umanitatea este la doar o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a spus el, în timp ce a cerut națiunilor să „pună omenirea pe o nouă cale către o lume fără arme nucleare”, potrivit France24.com.
Reuniunea delegaților, desfășurată la sediul ONU din New York, a fost amânată de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de Covid-19. Aceasta se va desfășura până pe 26 august.
Eliminarea armelor nucleare, singura soluție
Guterres a spus că conferința a fost „o șansă de a întări” tratatul și de „a-l face potrivit pentru situația îngrijorătoare din jurul nostru”, citând războiul Rusiei în Ucraina și tensiunile din peninsula coreeană și Orientul Mijlociu.
„Eliminarea armelor nucleare este singura garanție că acestea nu vor fi folosite niciodată”, a spus secretarul general, adăugând că va vizita Hiroshima pentru aniversarea bombardării din 6 august 1945 asupra orașului japonez de către Statele Unite.
„Aproape 13.000 de arme nucleare sunt acum deținute în arsenale din întreaga lume. Toate acestea într-un moment în care riscurile de proliferare cresc, iar apărările pentru prevenirea escaladării slăbesc”, a adăugat Guterres.
În ianuarie, cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța - s-au angajat să împiedice acumularea în continuare a armelor nucleare.
La ultima conferință de revizuire din 2015, părțile nu au putut ajunge la un acord cu privire la aspectele de fond, scrie RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News