Data publicării:

Secretarul general al ONU acuză companiile de petrol și gaze de „lăcomie grotescă” și cere impozitarea profiturilor „imorale” ale acestora

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, spune că profiturile companiilor de petrol și gaze trebuie impozitate.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a descris profiturile record ale companiilor de petrol și gaze drept imorale și a îndemnat guvernele să introducă o taxă excepțională, folosind banii pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași.

Vorbind la New York, miercuri, Guterres a spus că „lăcomia grotescă” a companiilor de combustibili fosili și a susținătorilor lor financiari a dus la profituri combinate ale celor mai mari companii energetice, în primul trimestru al acestui an, de aproape 100 de miliarde de dolari.

„Este imoral pentru companiile de petrol și gaze să obțină profituri record din această criză energetică pe spatele celor mai săraci oameni și comunități, cu un cost masiv pentru climă. Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a sprijini cei mai vulnerabili oameni în aceste vremuri dificile.”, a spus Guterres.

BP și-a triplat profiturile

La începutul acestei săptămâni, BP a fost cel mai recent gigant al combustibililor fosili care a anunțat câștiguri uriașe, dezvăluind că și-a triplat profiturile la aproape 7 miliarde de lire sterline în al doilea trimestru al anului, pe fondul prețului ridicat al petrolului în timpul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Guterres a spus că astfel de profituri sunt inacceptabile, deoarece oamenii din întreaga lume se confruntă cu ruina financiară.

„Bugetele gospodăriilor de pretutindeni sunt afectate de prețurile ridicate la alimente, transport și energie, alimentate de defecțiunea climatică și de război.

Acest lucru amenință o foamete pentru cele mai sărace gospodării și reduceri severe pentru cei cu venituri medii”, a mai spus secretarul general al ONU.

El a spus că, alături de o taxă excepțională pe profiturile excesive, guvernele trebuie să facă mai mult pentru a gestiona cererea de energie și pentru a accelera tranziția către surse de energie regenerabilă, care sunt mai ieftine decât petrolul și gazul.

El a cerut țărilor în curs de dezvoltare să ofere mai mult „sprijin social, tehnic sau financiar” pentru a ajuta națiunile în curs de dezvoltare să facă tranziția la energie regenerabilă.

„Țările în curs de dezvoltare nu au motive să investească în surse regenerabile. Mulți dintre ei trăiesc cu efectele severe ale crizei climatice, inclusiv furtunile, incendiile, inundațiile și secetele. Ceea ce le lipsește sunt opțiuni concrete, viabile.”, a spus Guterres.

El a adăugat: „Unele dintre aceleași țări dezvoltate introduc subvenții universale la benzinării, în timp ce altele redeschid centralele pe cărbune. Este dificil de justificat astfel de măsuri chiar și temporar.”, conform The Guardian.

Secretarul general al ONU avertizează că lumea se află în pragul anihilării nucleare: Am fost extraordinar de norocoși până acum

 

Lumea se confruntă cu „un pericol nuclear nemaivăzut de la apogeul Războiului Rece” și este „la doar o neînțelegere” distanță de dezastrul nuclear, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, la o conferință cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Tratatului privind Proliferarea armelor nucleare.

„Am fost extraordinar de norocoși până acum, dar norocul nu este o strategie și nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă în conflict nuclear”, a declarat Guterres la conferința semnatarilor Tratatului de neproliferare nucleară (TNN).

„Astăzi, umanitatea este la doar o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a spus el, în timp ce a cerut națiunilor să „pună omenirea pe o nouă cale către o lume fără arme nucleare”, potrivit France24.com.

Reuniunea delegaților, desfășurată la sediul ONU din New York, a fost amânată de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de Covid-19. Aceasta se va desfășura până pe 26 august (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel