Secretarul general al NATO: "Nu facem parte din acest conflict. Avem responsabilitatea de a ne asigura că nu se răspândește dincolo de Ucraina"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay
În discursul său adresat parlamentarilor britanici din Camera Comunelor, președintele ucrainean Volodymir Zelenski a spus: ”Vă rugăm să vă asigurați că cerul ucrainean este în siguranță. Vă rugăm să vă asigurați că faceți ceea ce trebuie făcut”.

Volodimir Zelenski a cerut din nou o zonă interzisă de zbor, unde aliații săi occidentali să-și desfășoare forțele pentru a ține departe invazia rusă, care în ultimele două săptămâni au bombardat orașele ucrainene.

"Cât timp va fi lumea complice în ignorarea terorii? Închide cerul acum! Oprește uciderea!" a scris Zelenski pe Twitter. 

 

Până acum, cererile lui Zelenski au fost respinse

Deși țările occidentale au dat dovadă de o hotărâre neclintită de a condamna agresiunea militară a Moscovei, declanșând simultan o serie de sancțiuni ruinătoare pentru a paraliza aparatul său militar, o zonă de excludere a zborului rămâne o chestiune pe care democrațiile occidentale nu sunt dispuse să și-o asume.

Teoria este simplă: o zonă de excludere a zborului este o zonă limitată peste care aeronavele de origine specifică nu pot zbura. Ar putea fi văzută ca echivalentul aerian al unei zone demilitarizate, potrivit celor de la Euronews.

În practică, însă, conceptul este atât complicat, cât și riscant

Pentru a o pune în aplicare, este necesară desfășurarea aeronavelor de supraveghere și luptă pentru a detecta, identifica și, dacă este necesar, doborî pe toți cei care îi încalcă limitele.

Exemplu: zonele de excludere a zborului au fost înființate în 1993 de NATO în timpul războiului din Bosnia, prima angajare a alianței într-un conflict armat. În 2011, acestea au fost folosite în timpul războiului civil din Libia, deschizând calea forțelor rebele pentru a răsturna guvernul lui Muammar Gaddafi. 

”Repetăm ​​în fiecare zi: să închidem cerul deasupra Ucrainei”, a spus Zelenski

”Dacă nu o faceți, dacă nu ne dați măcar avioanele ca să ne putem proteja, trebuie să concluzionați un singur lucru: vreți să fim uciși încet” susține Zelenski. 

Ceea ce Zelenski nu înțelege sau nu vrea să înțeleagă este că, spre deosebire de Irak, Bosnia și Libia, o zonă de excludere aeriană în Ucraina ar pune NATO în fața unei puteri nucleare, Rusia, lucru pe care liderii vor, evident, să-l evite.

"Înțelegem disperarea, dar dacă am face-o, am ajunge la ceva care ar putea duce la un război cu drepturi depline în Europa"

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, evidențiază această linie roșie de fiecare dată când un jurnalist vorbește despre asta.

”Înțelegem disperarea, dar dacă am face-o, am ajunge la ceva care ar putea duce la un război cu drepturi depline în Europa, care implică mai multe țări și mult mai multă suferință”, a spus el săptămâna trecută.

Temerile de un război nuclear devastator ar trece de la improbabil la plauzibil peste noapte

Operațiunile de supraveghere ar trebui să fie constante și sistemice, extinzându-se pe o suprafață imensă de peste 600.000 km²  cu un cost exorbitant.

Țările occidentale ar fi, de asemenea, forțate să atace sistemele de apărare antiaeriană la sol ale Moscovei pentru a-și proteja avioanele de a fi doborâte. 

Acest scenariu ar duce, cel mai probabil, la confruntarea deschisă și directă pe care Aliații sunt atât de dornici să o evite.

"Nu facem parte din acest conflict. Și avem responsabilitatea de a ne asigura că nu escaladează și nu se răspândește dincolo de Ucraina", a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel