Data actualizării:
Data publicării:

Două lumi în Europa, avertizează Mircea Geoană: ”Una asfaltată și luminată, cealaltă desfundată și întunecată”

Autor: Ion Voicu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Liviu Chirica
Inquam Photos / Liviu Chirica

Mircea Geoană a intervenit în cadrul unei conferințe internaționale privind viitorul Europei, care a avut loc joi la Academia de Studii Economice din Bucureşti.  

 

Astăzi, la Academia de Studii Economice din Bucureşti, în cadrul conferinţei internaţionale „Viitorul Europei”, Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a definit apăsat cele două lumi care compun lumea europeană, proiectând o soluţie pentru evitarea alunecării în beznă.  

„Războiul din Ucraina pune la îndoială lumea pe care Europa a clădit-o în ultimii treizeci de ani. Invazia brutală, nedreaptă, neprovocată și ilegală a unei țări europene ne-a schimbat așteptările și modul de viață. Dar viitorul Europei înseamnă mai mult decât oprirea Rusiei. Chiar dacă problema Rusiei dispare, rămân multe de făcut.

Lumea se reconfigurează, sferele de influență se mișcă, statele care profesează autoritarismul se aliază, China amenință tot mai mult liniștea rațională a planetei.onflictul din Ucraina a produs multe concluzii pentru europeni. Am văzut cu toții că lumea se poate schimba într-o după amiază. Am văzut că resursele nu au poliță de asigurare. Că materiile prime fac politică. Am văzut că migrația economică și globalizarea au câte două tăișuri.Să ne amintim cum arată harta Europei pe care sunt trasate autostrăzile. În partea de vest vedem o rețea densă de linii și bucle care acoperă aproape tot teritoriul, în timp ce în partea de est, abia zărim câte un căpețel timid de sfoară. E diferența de infrastructură care împarte lumea europeană în două lumi: una asfaltată și luminată, cealaltă desfundată și întunecată. Ei bine, viitorul Europei depinde în mare măsură de reevaluarea hărții. De integrarea uriașelor resurse din est cu tehnologia și capitalul din vest.

(...) E un salt de gândire și de acțiune, o îmbrățișare istorică a destinului colectiv, o accelerare a clasicei integrări europene cerută de standardele de la Bruxelles. De aceea, împreună cu Occidentul transatlantic, cu statele occidentalizate din emisfera sudică și din Extremul Orient, Europa trebuie să construiască viitorul si sa reconstruiască sustenabilitatea economică a democrațiilor post-război”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel