Data publicării:
Secetă în regiunile agricole. Dunărea, debit la jumătate
ANUM anunță că seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala cu precădere în sud-vestul Olteniei, centrul, estul şi sud-estul Dobrogei, izolat în nord-vestul Banatului, sudul Crişanei, nord-estul Moldovei, sudul şi centrul Transilvaniei, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 7 - 14 iulie.
După ploile din Germania și Europa Centrală, era de așteptat ca Dunărea să crească în săptămâna viitoare. Hidrologii nu dau, însă, vești bune.
Debitul fluviului Dunărea va fi staţionar în următoarele cinci zile, între 3.000 şi 3.100 metri cubi pe secundă, situându-se însă sub media multianuală a lunii iulie, potrivit prognozei hidrometeorologice publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Astfel, până în data de 15 iulie, cotele apelor Dunării, la intrarea în ţară pe secţiunea Baziaş vor fi relativ staţionar la valori de 3.000 - 3.100 mc/s, cu tendinţă de scădere la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii iulie, de 5.350 mc/s.
Unele culturi agricole ar putea fi afectate
În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, prognoza de specialitate relevă faptul că atât procesele de coacere şi maturare la culturile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la speciile prăşitoare vor fi intensificate, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge maturitatea în ceară şi deplină (10-100%), continuându-se lucrările de recoltare, în aproape toată ţara. Rapiţa îşi va definitiva formarea boabelor în silicve (100%), aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) şi recoltare, în toate regiunile agricole.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla în fazele de formare a calatidiului şi înflorire (10-100%), la nivelul întregii ţări. Specialiştii ANM precizează că în funcţie de data semănatului, la cultura de porumb se vor semnala apariţia paniculului (10-100%) şi local, înflorirea şi mătăsirea (10-50%), pe întreg teritoriul agricol. De asemenea, în cea mai mare parte a bazinelor de cultură, sfecla de zahăr va parcurge alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful, îmbobocirea şi înflorirea (20-100%), precum şi creşterea tuberculilor (10-50%).
Vreme mai caldă decât normalul
'În toate plantaţiile, la speciile pomicole se vor continua creşterea lăstarilor, dezvoltarea şi coacerea rodului, precum şi recoltarea eşalonată a fructelor, în funcţie de atingerea maturităţii de consum. Viţa de vie se va afla la creşterea lăstarilor şi a boabelor, în toate podgoriile', se precizează în document. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, prăsile mecanice/manuale, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor etc.) vor fi întrerupte temporar, notează ANM. Din punct de vedere meteorologic, în perioada menţionată, va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării, chiar caniculară în zonele vestice şi sudice.
În intervalul analizat, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul. De asemenea, izolat vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News