Data publicării:

Secetă în Europa. Cum sunt afectate prețurile la lactate. Fermele, decimate

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

Seceta din acest an a făcut ravagii în ţările producătoare de lapte din nordul Europei.

Fermierul francez Jean-Guillaume Hannequin se întreabă cum anume îşi va hrăni animalele la iarnă, la fel ca şi alţi numeroşi crescători de animale din Suedia, Germania sau Marea Britanie, în condiţiile în care începând de la mijlocul lunii iulie, 'vacile noastre se hrănesc cu fânul recoltat în iunie şi nu mai avem iarbă', transmite AFP.

Dacă ţările din bazinul Mediteranei şi-au adoptat de mult timp practicile agricole la lipsa apei, seceta din acest an a făcut ravagii în ţările producătoare de lapte din nordul Europei. În Suedia, unde incendiile de pădure au distrus milioane de hectare de terenuri uscate, Federaţia agricultorilor (LRF) vorbeşte de 'cea mai gravă criză din ultimii 50 de ani'. O lipsă de nutreţ pentru animale 'se va face simţită la iarnă', avertizează Harald Svensson, economist şef la Agenţia guvernamentală suedeză pentru Agricultură.

Producție mai mică

'Majoritatea agricultorilor şi-au hrănit animalele în timpul verii cu rezervele de furaje pe care le-au constituit pentru iarnă' a explicat Harald Svensson, care evocă o scădere istorică de 29% a producţiei suedeze de cereale comparativ cu 2017. Situaţia este similară în Germania, una din 25 de ferme este ameninţată cu închiderea. În landul Saxonia Inferioară, o mare regiune agricolă a Germania, există o îngrijorare crescută în rândul exploataţiilor furajere a căror producţie este cu cel puţin 40% mai mică decât cea dintr-un an normal.

În Olanda, deficitul de furaje este estimat undeva între 40% şi 60% de organizaţia agricolă LTO iar deficitul de cereale este estimat la 20%. Marea Britanie nu a cunoscut în ultimii 80 de ani o seceta comparabilă cu cea din acest an, potrivit organismului public Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB). Cantitatea de lapte colectată este în scădere din cauza lipsei de iarbă.

În Franţa, 'estul ţării suferă de la începutul lui iulie, iar restul ţării începând din august, de pe urma unui val de căldură şi a caniculei prelungite', subliniază Patrick Bénézit, responsabil la sindicatul agricol FNSEA. Potrivit acestuia situaţia este comparabilă cu cea înregistrat în timpul caniculei istorice din 2003. 'În multe locuri, iarba nu a putut fi cosită a doua oară. Este o situaţie îngrijorătoare', a spus Patrick Bénézit.

Preț crescut, animale duse la abator

Responsabilul FNSEA denunţă 'speculaţiile dezagreabile' cu preţul paielor. 'Crescătorii au nevoie să cumpere paie pe care să le combine cu fânul pentru a-şi putea hrăni animalele, iar comercianţii profită' şi cer preţuri de până la 100 de euro pe tonă, faţă de 60-80 de euro anul trecut, susţine Bénézit. În condiţiile în care preţul furajelor a crescut, mai multe animale decât de obicei au fost trimise la abator.

În Marea Britanie, sacrificarea de bovine a fost cu 18% mai mare în luna iulie a acestui an decât în luna iulie a anului trecut, iar o bună parte din animalele sacrificate au fost vaci cu lapte, potrivit AHDB. În Germania, unde guvernul de la Berlin a anunţat deblocare unor ajutoare de 340 milioane de euro, sacrificările au crescut cu 10% în primele săptămâni din luna iulie.

În Suedia, Guvernul a deblocat un ajutor de 1,2 miliarde coroane (117 milioane euro) pentru achiziţionarea de furaje şi a evita sacrificările de urgenţă. Pentru a face faţă lipsei de apă, Comisia Europeană a promis ajutoare excepţionale, în special acordarea anticipată a anumitor subvenţii şi derogări pentru a permite utilizarea ierburilor sălbatice drept furaje.

Vezi și: Inițiativă europeană: Lapte la preţuri echitabile



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel