Data publicării:
Seceta a scos la suprafață un sat dispărut în secolul 19. Lacul în care a fost scufundat a devenit zonă de interes (Video)
Un sat a ieșit la suprafață în urma secetei intense din Țara Galilor.
Spre deosebire de orașul pierdut Atlantida, când acest sat galez din secolul al XIX-lea a fost scufundat sub apă, a fost nevoie doar de o perioadă de secetă pentru a reapărea să-și dezvăluie ruinele. Lacul Vyrnwy, un rezervor din Powys, Țara Galilor, s-a evaporat suficient pentru a scoate la iveală vestigiile satului Llanwddyn.
Rămășițele satului au fost vizibile ultima dată în timpul secetei din 1976, relatează presa locală. După săptămâni nesfârșite de temperaturi ridicate, record în Marea Britanie, Lacul Vyrnwy este unul dintre multele râuri și rezervoare care s-au micșorat. Potrivit Agenției Meteorologice a Marii Britanii, temperaturile record pentru Țara Galilor au fost observate pe 18 iulie în comitatul Flintshire din nord-est, atingând 37,1 grade Celsius, la aproximativ 72 de kilometri de lacul Vyrnwy.
As the UK experiences a drought, Lake Vyrnwy in Wales is drying up & revealing a once-submerged underwater village. Llanwddyn was deserted in 1880 after a water reservoir for nearby Liverpool was approved, flooding the area. Hidden below the water, it hadn’t been seen since 1976. pic.twitter.com/FtqMdNuryl
— NowThis (@nowthisnews) August 17, 2022
Ruinele au ieșit la suprafață în urma secetei intense
Fotograful Phil Blagg a declarat marți pentru CNN că părți ale satului au început să apară în urmă cu o săptămână, dar a așteptat până în ultimul moment înainte de ploaie pentru a captura ruinele când apa era la cel mai scăzut nivel.
Blagg, care locuiește în centrul Țării Galilor de 28 de ani și a vizitat lacul de mai multe ori, a făcut fotografiile sâmbătă. „Cel mai uimitor lucru pe care l-am văzut a fost podul de pe drumul care trecea peste pârâul din sat. (În anii 1800) a fost inundat și acum, la 140 de ani, îl puteți vedea din nou, aproape cum arăta atunci. Puteți distinge în mod clar drumul lângă cioturile de copaci într-o linie. Stâlpii porții sunt încă la locul lor, cum sunt părți ale caselor și zidurilor satului", a adăugat fotograful.
Lacul Vyrnwy a fost cel mai mare rezervor artificial din Europa când construcția de 10 ani a fost finalizată în 1891 pentru a furniza apă dulce orașului Liverpool din nordul Angliei. Când valea râului Vyrnwy s-a închis pentru a construi un baraj pentru a restricționa debitul râului, satul Llanwddyn, inclusiv cimitirul bisericii, a fost mutat, înainte ca fostul sat să fie scufundat.
Potrivit lui Hafren Dyfrdwy, compania de apă și deșeuri care administrează rezervorul, satul era format dintr-o biserică parohială, două capele, trei hanuri, 10 ferme și 37 de case, ale căror ruine pot fi văzute astăzi. O purtătoare de cuvânt a Hafren Dyfrdwy a declarat marți pentru CNN că peisajul schimbat a stârnit mult interes pentru lac, adăugând că au fost inundați de apeluri.
Sat scufundat pentru Transfăgărășan
Tragediile nu au ocolit nici construcția barajului de la Vidaru, prin faţa căruia Transfăgărăşanul trece. Barajul Vidraru a fost construit cu 10 ani mai devreme, ca urmare a unei mari viituri din anul 1960. Un sat întreg a fost scufundat atunci sub apele gigantului lac Vidraru pentru a face loc barajului. Unii dintre locuitorii satului Cumpăna au ales să moară înecaţi în loc să fie strămutaţi. Oamenii spun că multe dintre rămăşiţele caselor, inclusiv crucea de pe turla bisericii, se pot vedea atunci când apele Vidrarului scad. Printre casele înghiţite de apă a fost şi o vilă impunătoare ce a aparţinut familiei Brătianu. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News