Data publicării:
Secție specială procurori. Tudorel Toader, răspuns la întrebarea lui Lazăr
Minstrul Tudorel Toader a fost prezent la interviurile DC NEWS unde a vorbit în exclusivitate despre secția specială de investigare a procurorilor.
„Această secție specială a stârnit atâta opoziție, atâtea critici, atâtea temeri. Pe de altă parte cred că a stârnit și multă speranță, tind să cred, chiar din partea magistraților care nu vor mai resimți acea posibilă presiune asupra modului în care își îndeplinesc și soluționează cauze, fie că e la urmărire penală fie că e la judecată.
Chiar dacă în aviz, în opinia interimară exprimată de către Comisia de la Veneția se sugerează posibila regândire a înființării secției speciale eu am spus că prin înființarea specției speciale nu se modifică nimic! Dacă un magistrat e bănuit de comiterea unei fapte penale, prevăzută în Codul penal sau într-o lege specială, el va fi anchetat, se va verifica dacă fapta este reală, tot de către un procuror. Va fi verificat, urmărit, tot după exigențele Codului penal, Codului de procedură penală.
Practic ce se schimbă după înființarea Secției? Procurorii respectivi, în număr de maximum 15 din secție, nu vor mai fi sub umbrela DNA ci vor fi sub umbrela, în curtea Ministerului Public. Până la urmă nu se schimbă regulile, normle! Tot procurorul urmărește, doar că nu mai este la DNA ci la Ministerul Public”, a explicat Tudorel Toader la DC NEWS.
Răspuns pentru Lazăr
„Chiar ieri am primit întrebarea de la procurorul general al Republicii întrebarea dacă cei 15 vor fi prin suplimentarea schemei sau vor fi cooptați din rândul Parchetelor din țară, sigur care îndeplinesc condițiile, urmând ca ulterior să modificăm statele de funcții. Astăzi pregătesc răspunsul și îl voi comunica.
Fără să mă pronunț, dar fără să resping răspusul, în primul rând nu apare o competență nouă în Ministerul Public. Era o competență la DNA care se transferă la Ministerul Public. Nu e o competență nouă care, după părerea mea, să justifice suplimentarea schemei. Nu înseamnă că trebuie să îi luăm pe actualii de la DNA și să îi ducem la Ministerul Public. După noua lege CSM-ul, Secția de Procurori, îi va numi pe cei care îndeplinesc condiții legale, pe cei care își doresc o astfel de activitate în secția specială.
Eu cred că vor fi selectați dintre actualii procurori, nu știm, poate vine unul de la Constanța, Oradea sau Botoșani, și se va modifica schema de personal a respectivei unități. Dacă era o competență nouă care ar fi revenit Ministerului Public, aveam nevoie de suplimentarea schemei aferentă acestei competențe, dar ea se trasnferă de la DNA la Ministerul Public”, a concluzionat ministrul Justiției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News