Data actualizării:
Data publicării:

Sebastian Lăzăroiu: Asta e cronica mea de la Cotroceni

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp

Pe modelul Adrianei Săftoiu, Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial, "lansează" cronica sa de Cotroceni. 

Sebastian Lăzăroiu nu a publicat vreo carte sub acest titlu, ci a postat pe blog o "Cronică de Cotroceni" în care vorbește despre momentele-cheie ale politicii românești. El a vorbit despre referendumul pentru demiterea președintelui României din 2007, dar și despre clipa când Traian Băsescu a trebuit să anunțe scăderea pensiilor și salariilor cu 25%. Postarea nu conține nimic monden.

Iată câteva pasaje din postarea lui Sebastian Lăzăroiu:

" La mai puțin de trei săptămâni după venirea mea, Președintele României a fost suspendat în Parlament de celebrul "322". A urmat referendumul de demitere și campania electorală de patru săptămâni. A fost un moment dificil nu atât pentru Traian Băsescu, cât pentru statul român".

VEZI ȘI: Adriana Săftoiu, angajament de loialitate. Ce riscă după dezvăluirile despre Traian Băsescu

 

"Așa cum ne așteptam, omul politic Traian Băsescu a ieșit întărit, mult mai popular chiar decât la începutul mandatului. (...) PSD și PNL, protagonistele acțiunii de suspendare s-au repliat rapid, lingându-și rănile, dar nimeni n-a plecat din funcție după înfrângere. S-a mai întâmplat ceva totuși, chiar în vara lui 2007, ceva ce părea să anunțe un dezastru pentru România. Întrucât PSD și PNL abia se mai vedeau pe radarele sondajelor, după tentativa eșuată de demitere, liderii lor au hotărât să recâștige popularitatea cu orice preț. Punctul de pensie a crescut cu aproape 50%, deși era greu de crezut că bugetul de stat va putea susține o asemenea majorare".

"Președintele a promulgat legea majorării salariilor profesorilor, o greșeală pe care ulterior și-a recunoscut-o. De altfel, legea nu a putut fi niciodată aplicată. Dar, dacă nu ar fi promulgat-o, în plină campanie electorală, probabil că PDL ar fi ieșit pe locul al doilea și Traian Băsescu ar fi irosit toți cei 10 ani de mandat cu guverne ostile".

"Nota de plată pentru huzurul electoral din 2007 și 2008, care reușise să redreseze PSD și PNL, n-a întârziat să vină. România se afla la începutul lui 2010 pe marginea prăpastiei. Nu doar România. Și alte țări. Criza economică lovise nemilos în toată Europa".

VEZI ȘI: Adriana Săftoiu: Traian Băsescu a cerut dosarul meu medical

 

"Neîncrederea în România, cu un deficit bugetar de 9%, cheltuieli cu statul nejustificate și reforme structurale mult întârziate, s-a manifestat încă de la primele vizite ale FMI din primăvara lui 2010. A fost un al doilea moment extrem de dificil pentru statul român, după suspendarea din 2007. Fără un acord cu FMI, România risca să nu mai poată împrumuta bani și să intre în incapacitate de plată. Decizia de tăiere cu 25% a salariilor a fost îndelung chibzuită, discutată cu guvernul, cu specialiștii BNR și anunțată de Președintel României. Politicienii se ascunseseră oricum pe sub mese. Toți știau că urmează urgia. Traian Băsescu și-a asumat să facă anunțul. Știa că asta îl va costa capitalul electoral. Era însă foarte important ca măsurile să fie explicate în așa fel încât revoltele populare, previzibile, să nu atingă cota de avarie și România să deraieze de pe șine".

"În vara lui 2012, țara s-a văzut iarăși într-o situație dificilă. De data asta și omul politic Traian Băsescu, aflat la cota cea mai joasă de popularitate. Spre deosebire de 2007, suspendarea s-a făcut în grabă, cu paralizarea unor instituții importante ale statului român, CCR și Avocatul Poporului, prin ordonanțe de urgență".

"Asta e cronica mea de la Cotroceni. Cam asta e tot ce a contat".

SURSA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel