Data actualizării:
Data publicării:

Sebastian Ghiţă, un nou dosar penal. De ce este acuzat

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Procurorii DNA au extins cercetările în cazul deputatului Sebastian Ghiţă. Acesta este acuzat de alte două presupuse acuzații, respectiv de instigare la abuz în serviciu,  dare de mită și spălare de bani, acuzaţii pe care deputatul le-ar fi comis în tandem cu fostul primar din Ploieşti, Iulian Bădescu, arestat într-un alt dosar de corupţie.

„Nu cunosc motivul prezenţei mele aici şi mă surprinde că dumneavoastră îl cunoaşteţi dinainte", le-a declarat el jurnaliştilor.

El este acuzat de noi fapte de corupţie pe care le-ar fi comis în perioada 2012 – 2013, potrivit unor surse judiciare.

Citește și: Sebastian Ghiță: Sunt primul român cu sechestru nelimitat

Este vorba despre o extindere în actualul dosar în care Ghiţă este acuzat că ar fi  spălat bani şi ar fi făcut trafic de influenţă.

Totodată, procurorii ar urma să ia noi măsuri asiguratorii.

Ce spune comunicatul DNA


"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
BĂDESCU IULIAN, primar al municipiului Ploiești, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- luare de mită,
- abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit,

GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- dare de mită,
- instigare la abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit,
- spălare de bani.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, suspectul Bădescu Iulian, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea suspectului Ghiță Sebastian Aurelian, a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale cât și un folos necuvenit, obținut de asociația respectivă.

Această finanțare a avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul,,Promovarea sportului de performanță", organizată, în baza legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploiești (instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești).

Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Bădescu Iulian a pretins și primit de la suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care suspectul Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei.
Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi suspecți.

În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, a disimulat adevărata natură a provenienței a imobilului, prin efectuarea unor plăți (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de suspectul Bădescu Iulian.
Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de suspectul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de suspectul Ghiță Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.

Suspecților Bădescu Iulian și Ghiță Sebastian Aurelian li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se arată în comunicatul DNA.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel