Sebastian Burduja: Nu trebuie să mai finanţăm din Anghel Saligny investiţii eligibile pe fonduri europene
Sebastian Burduja, preşedintele PNL Sector 1, a vorbit în exclusivitate la DC NEWS TV despre programul de investiţii Anghel Saligny, care a declanşat o adevărată criză politică în Guvern.
În cadrul emisiunii lui Răzvan Dumitrescu, „Ce se întâmplă?”, Sebastian Burduja a vorbit despre programul Anghel Saligny, despre care cei de la USR-PLUS spun că este de fapt PNDL 3, și despre motivul pentru care acesta poate deveni un program nefezabil pentru România, suprapunându-se cu fondurile europene. Discuția a pornit de la problemele primelor două programe PNDL, analizate de Banca Mondială în 2015.
„În 2015 am condus echipa Băncii Mondiale care a analizat PNDL. Comisia Europeană în parteneriat cu Banca Mondială a făcut această analiză, eram la Washington, e public raportul meu și al echipei, în 2015, o versiune anterioară a PNDL. Atunci am găsit o serie de recomandări pe care le-am găsit vehiculate și de colegii de la USR-PLUS, doar că dânșii nu au înțeles că lucrurile acelea se pot regla ulterior adoptării programului și chiar a existat un angajament din partea premierului și din partea PNL să le regleze.
De exemplu, criterii foarte clare de prioritizare a investițiilor, transparentizarea alocării fondurilor, evaluare de impact, România nu face evaluare de impact, noi dacă facem un drum comunal aici, noi nu știm dacă beneficiază, 100, 200 sau 1.000 de cetățeni. Plus ceea ce am solicitat atunci și între timp s-a mai reglat este o corelare foarte atentă cu fondurile europene. Ce se întâmpla la nivelul anului 2015: anumiți primari care nu reușeau să absoarbă fonduri europene, pentru că este un proces laborios, complicat, îți trebuie o întreagă structură”, a spus Sebastian Burduja.
Expertiza pentru fonduri, o lipsă în primăriile mediului rural
„Și îți trebuie și expertiză care câteodată la nivel de comună câteodată nu prea o ai”, a intervenit Dumitrescu.
„Nu prea o ai, dar poți apela pentru că sunt eligibile fondurile de consultanță în bună măsură, dar sunt primari care se descurcă mai ușor dând telefoane pe la București și atunci obțin prin genul acesta de instrumente finanțările, dar sub nicio formă noi nu mai trebuie să finanțăm din acest PNDL sau programul Anghel Saligny investiții eligibile pe fonduri europene, pentru că atunci finanțăm cu bani scumpi de la buget o investiție care ar fi fost eligibilă pe bani practic gratis de la Uniunea European. Dăm absorbția în jos, România are și astăzi o problemă cu absorbția, e drept, mai mică ca în trecut și în același timp nu ne atingem obiectivele de dezvoltare”, a mai explicat Burduja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News