Data publicării:

Seară literară cu scriitorul Gheorghe Săsărman la Berlin

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp
Gheorghe Săsărman
Gheorghe Săsărman

În ciclul  Cartea Lunii la ICR Berlin ,  Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu”  organizează pe 19 mai, în spațiile galeriei și bibliotecii proprii, o seară literară cu scriitorul român  Gheorghe Săsărman .

În cadrul serii literare va avea loc prezentarea volumului Cuadratura Cercului, apărut inițial în anul 1975 (Editura Dacia, în formă cenzurată) și, integral, în 2001 (Ed. Dacia), respectiv 2013 (Ed. Nemira), și în traducere germană la editura Lindenstruth din Giessen, în anul 2016. De asemenea va fi prezentată cea mai recentă apariție editorială a autorului, romanul Adevărata cronică a morții lui Yeșua Ha-Nozri, apărut în anul 2016 la editura Polirom. Va urma o lectură bilingvă, română-germană, din volumul Cuadratura Cercului, în interpretarea autorului, precum și o discuție cu publicul.

În romanul Cuadratura Cercului, autorul, doctor în teoria arhitecturii, şi-a propus să urmărească în plan literar, printr-o suită de portrete văzute ca prin telescop, destinul milenar al civilizaţiei urbane, cu măreţia, cu paradoxurile şi cu dramele sale. În centrul atenţiei se află soarta omul urban, experienţa tragică a conflictului dintre demersul raţional şi absurdul existenţial, dintre marşul triumfal al unui progres părelnic şi riposta naturii ultragiate. Al doilea plan polemic în care operează cartea este acela al demontării utopiei ca vehicul al ideologiilor totalitare. Demonstraţia se face prin urmărirea pe viu a efectelor dezumanizante ale aplicării unor teze în aparenţă revoluţionare. La prima ediţie a volumului, apărută în 1975, cenzura vremii a eliminat un sfert din totalul povestirilor, mutilând totodată finalul câtorva dintre cele publicate. Cele două ediţii de după 1989 restituie cititorilor versiunea integrală.

Romanul Adevărata cronică a morții lui Yeșua Ha-Nozri încearcă să ilustreze cum anume ar reacționa societatea de astăzi la venirea lui Hristos, punând în discuție teze fundamentale ale religiei creștine, dar lăsând totodată deschisă interpretarea faptelor și evitând orice fel de concluzie partizană. Acțiunea petrecându-se integral la München, romanul capătă o relevanță specială pentru literatura româno-germană, constituind un omagiu deosebit adus de către un autor român țării sale de adopție. 

Gheorghe Săsărman (n. 1941) este absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti (1965), doctor în teoria arhitecturii (1978). Are o activitate jurnalistică în România în perioada 1965-1982, ca redactor la Scânteia și Contemporanul. Constrâns, pe motive politice, să renunţe la activitatea de gazetar, se angajează în 1982 ca analist de sisteme la Centrul Judeţean de Proiectare Arad. Se stabileşte în 1983 la München, unde lucrează ca informatician. După 1989 publică la prestigioase ziare şi reviste din ţară şi din străinătate, texte reunite în volumul Între oglinzi paralele (Casa Cărții de Știință, Cluj 2009). Debutează ca scriitor în 1962, editorial în 1969, după care mai încredințează tiparului alte zece cărți. Volumul său de proză cel mai apreciat, Cuadratura cercului, este tradus în franceză, spaniolă, americană (tălmăcire semnată de cunoscuta scriitoare Ursula K. Le Guin) și germană. Numeroase povestiri şi nuvele îi sunt publicate în reviste literare, antologii şi volume colective din România, Germania, Franţa, Italia, Spania, Polonia, Ungaria, Japonia. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti, al Asociaţiei Scriitorilor Români şi Germani din Bavaria, al Asociaţiei Culturale Româno-Germane „Apoziţia”; director şi editor al seriei noi a Revistei Apoziţia (2006-2010); iniţiator şi preşedinte (2002-2004), apoi preşedinte de onoare (din 2004) al Ligii Asociaţiilor Româno-Germane din Germania.

A fost distins cu Premiul I pe ţară şi premiul internaţional la concursul literar organizat în şapte ţări est-europene (1962), Premiul pentru eseu al Uniunii Arhitecţilor (1979), Premiul Europa (Stresa, 1980), Premiul pentru roman al Revistei Ştiinţă şi Tehnică (1982), Premiul Național Ion Hobana „Opera Omnia” al Filialei București a Uniunii Scriitorilor (2012).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel