Seară de Mărțișor la Humanitas
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Editura Humanitas vă invită la Libraria Humanitas de la Cișmigiu sâmbătă, 25 februarie, ora 17, la o întâlnire cu Dan C. Mihăilescu, Ariana Rosser Macarie și Lidia Bodea despre emoționantul volum confesiv  Case, trenuri și andrele  de Ariana Rosser Macarie.

„Buimăcitoarele evocări și confesiuni ale Arianei Rosser Macarie sunt scrise percutant și copleșitor, cu mână de profesionist al labirintului narativ. Nesaț evocativ și jubilație descriptivă. Ironie flegmatic-abrazivă, pitoresc psihologic și precizie casantă. Sensibilitate, sagacitate și cinism. Curaj dezarmant în etalarea cearcănelor propriului destin. O autenticitate bine provocatoare, doldora de sincerități inconfortabile pentru toată lumea, nu fără autopersiflări caustic-orgolioase și înțelepciuni tardive. «Goană și risipă bezmetică prin paradisul iluziilor».

Falsa resemnare a ridurilor care se contemplă sfidător, de nu chiar triumfător în oglindă («vitalitate tumultoasă»), fie că-i vorba de fetița băiețoasă (poreclită Cațaveica, Zurla, Coltoasa), al cărei tată se va sinucide, de fiica imprevizibil-nărăvașă, sora dominatoare, eleva ca o «sălbăticiune nedomesticită», studenta căministă și traumele maternității, fie că trecem prin iubiri ratate, umilințele soției cu două divorțuri, spectrul otrăvit al soacrei, culisele televiziunii române în epoca Octavian Paler–Tudor Vornicu, căsătoria cu un englez năucitor și sfertul de veac petrecut cu picantă nonșalanță într-o Anglie privită mucalit, tandru-cârcotaș, cu ghidușie valahă și mizantropie subtilă. Iar de-a lungul textuării (tricotarii) frizând picarescul (Ariana adoră Spania), sumedenie de oameni, stări, peisaje și fapte. Gara, livada, internatul, case de țară și oraș, bunici fabuloși, operații, Țăndărei, Aluniș, Techirghiol, Strada Berzei și Banu Manta, colegi, vedete sau protectori din radio și televiziune, plus inevitabila vizită a ofițerului recrutor de la Securitate. În fine, marea slăbiciune de cititor a autoarei: Mândrie și prejudecatăDe acum, citiți dumneavoastră." (Dan C. Mihăilescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel