Data publicării:

Se trage linie după vizita FMI: În 2013 este așteptată o creștere economică de 1,5%

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp
erik de vrijer dece
erik de vrijer dece

Alegeri prezidentiale 2024

Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional în România, Erik de Vrijer, a declarat astăzi că autoritățile române au ratat țintele privind deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului de stat și autorităților locale și activele nete ale BNR, potrivit Agerpres. Potrivit lui, în 2013 este așteptată o creștere economică de 1,5%. Liderul delegației a mai precizat că Executivul s-a angajat să ia măsuri de corecție pentru a atinge obiectivele programului.

Erik Vrijer a subliniat însă că România a îndeplinit cea mai importantă țintă, cea privind deficitul bugetar calculat după metodologia europeană, estimările arătând că în 2012 deficitul ESA (n.r. - metodologia UE care ia în calcul și obligațiile de plată) a fost sub 3% din PIB.

Potrivit lui de Vrijer, ţinta de deficit pe cash a fost ratată din cauza rambursărilor de fonduri europene în 2012. Această problemă a fost rezolvată la mijlocul lunii decembrie 2012, dar sumele nu au intrat în decembrie, ci vor intra în februarie-martie 2013. ”Privim ratarea ţintei de deficit bugetar cash nu ca o ratare efectivă din cauza unei politici fiscale greşite, ci din cauza unor întârzieri în intrarea unor sume”, a declarat oficialul FMI. ”Au fost câteva eşecuri în atingerea unor ţinte la sfârşitul lui 2012 şi au fost întârzieri în reformele structurale. Guvernul a cerut o amânare de trei luni pentru a putea implementa toate măsurile agreate la ultima misiune. Am fost de acord să cerem board-ului să accepte această prelungire”, a precizat de Vrijer.

Șeful FMI a mai spus că acordul cu România nu este unul deraiat, întrucât Guvernul s-a angajat să ia măsuri corective pentru a atinge obiectivele convenite în program și pare serios că va pune în aplicare ceea ce a promis, scrie adevărul.

El a adăugat că Executivul a cerut o amânare de trei luni, ceea ce înseamnă că aceste evaluări vor fi finalizate prin votul în Consiliul Director al FMI la finele lunii iunie. România nu va avea așadar la dispoziție bani de la FMI până când board-ul instituției nu va aproba evaluările a șaptea și a opta.

Erik de Vrijer a adăugat că Guvernul va trebui să urgenteze absorbția fondurilor europene și să prioritizeze investițiile, dar a adăugat că nu se poate baza pe o astfel de măsură pentru că în trecut a fost dezamăgit. El a precizat că Executivul va trebui să acorde atenție sectoarelor de unde poate veni creșterea, cum sunt energia și transporturile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel