Se teme Băsescu de Năstase?
Data publicării:
Autor: bchirieac, Bogdan Chirieac
WhatsApp

Joi seara, dl. Traian Băsescu a făcut la TV o declarație, între multe altele, care mi-a atras atenția: “Regret ce i s-a întâmplat lui Adrian Năstase. El a fost condamnat pentru o găinărie, nu fiindcă și-ar fi trădat țara. (...) El a fost pentru România un prim-ministru care a încheiat negocierile cu Uniunea Europeană. Știu miniștri de Finanțe din UE, care au fost în pușcărie, în guverne actuale în UE. Năstase nu și-a vândut țara, ci a fost condamnat pentru o găinărie. Astea ți le poate ierta electoratul. Năstase are potențial să revină în viața politică. Problema este cât își dorește partidul să revină în viața politică din nou”.

Dl. Băsescu a continuat apoi, vorbind despre finanțarea partidelor politice si despre faptul că asta îi face pe politicieni vulnerabili în România.

Discursul d-lui Băsescu șochează. Brusc, dl. Adrian Năstase nu mai este “vârful sistemului ticăloșit”. Brusc, Adrian Năstase nu mai este posesorul unei “mafii personale”. Fostul premier a devenit, deodată, un om care a avut un mic accident, dar care are deschise inclusiv porțile Europei - vezi trimiterea la miniștrii de Finanțe din UE. Probabil că dl. Traian Băsescu nu s-a pregătit prea mult pentru acest răspuns, pentru că l-ar fi putut numi pe actualul ministru al Franței, Jean-Marc Ayrault, condamnat în 1996, e drept cu suspendare, pentru corupție și finanțare ilegală a partidelor.

Condamnarea lui Adrian Năstase a fost, pentru regimul lui Băsescu, o carte de vizită în “lupta împotriva corupției” în fața Occidentului. Pentru asta, Justiția lui Traian Băsescu l-a hărțuit opt ani pe fostul premier. În ultimele luni, înaintea încarcerării, Năstase avea termene la Înalta Curte în fiecare zi a săptămânii. Condamnarea sa a ridicat mari suspiciuni în țară și străinătate. Motivarea sentinței s-a făcut abia după cinci luni. În document au apărut aberații de genul "nu există dovezi directe, dar condamnarea lui Năstase trebuie să fie un exemplu”. Brusc, dl. Băsescu îi transmite d-lui Năstase că n-a avut niciun rol în ordinul politic de condamnare a sa.

Să fie oare un joc politic al lui Băsescu împotriva lui Ponta? Sau să fie, pur si simplu, teama lui Băsescu că, la încheierea mandatului, lipsit de procurori și cu un Năstase dezlănțuit și vindicativ, vor fi scoase din dulapuri scheletele trecutului?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel