Data publicării:

Se schimbă vremea. Cod portocaliu în anumite zone ale țării. Elena Mateescu (ANM): De duminică vor scădea și temperaturile

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Elena Mateescu, directorul ANM, a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a prezentat prognoza meteo pentru următoarele zile. 

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a spus cât mai durează acest cod portocaliu și ce se va întâmpla după.

„Va expira în această seară avertizarea meteorologică de Cod portocaliu și galben în vestul țării pentru că astăzi, așa cum anticipam, a fost cea mai caldă zi din acest prim val de căldură din luna august.

Am atins valori de 41 de grade la Zimnicea-Giurgiu, 40 de grade la București-Filaret și la munte, stații din partea de sud a țării, din Oltenia și Muntenia.

Indicele temperatură umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități în aproape toată țara, exceptând doar zona montană și litoralul, și nu în ultimul rând, valorile temperaturilor resimțite au atins chiar 46 de grade, cea mai ridicată valoare, până în prezent, din această vară.

Mâine rămâne de interes avertizarea meteorologică de cod galben tot pentru valul de căldură persistent din partea de vest, nord-vest, centru, sud sud-est a țării acolo unde ne mai așteptăm să consemnăm valori de 37 de grade, posibil izolat în sudul extrem, 38 de grade Celsius, iar indicele temperatură umezeală să depășească pragul critic de 80 de unități.

Vor veni și fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată. Mâine, în jumătatea de vest a țării, deja  își fac simțită prezența. Avem în vigoare până la ora 20:00, în această seară, pentru zone din Satu Mare, o avertizare meteorologică de tip nowcasting de Cod portocaliu ce vizează grindină de medii dimensiuni, vijelii, cantități de apă de peste 25-35 l/mp.”, a spus Elena Mateescu.

Elena Mateescu susține că și în partea de sud, ne putem aștepta la fenomene de instabilitate.

Cu siguranță mâine vom vorbi pentru că de după-amiază și pe parcursul nopții, în special în vestul și sud-vestul țării, fenomenele de instabilitate vor fi accentuate, vorbim de cantități de apă care pot depăși 50-60 l/mp, în condițiile în care media climatologică a unei luni august, în țara noastră, este situată între 60-70 l /mp, iar intensificările de vânt vor fi puternice, rafale de peste 70 km/ oră.

Chiar și duminică vom vorbi de fenomene de instabilitate și în restul țării, ceea ce este semnificativ. De duminică vor scădea și temperaturile. Dacă astăzi am consemnat, în partea de vest a țării, valori care s-au apropiat de 38 de grade, duminică vor scădea semnificativ și mai ales debutul săptămânii viitoare când va aduce valori, în bună parte din țară, doar între 20, până la cel mult 27, 28 de grade.

Săptămâna viitoare, în medie, va fi o săptămâna răcoroasă, chiar mai rece în regiunile intracarpatice.”, a spus Elena Mateescu la Antena3 CNN.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel