Se schimbă regulile la ieșirea din țară. Ce nu mai trebuie să facă părinții din 31 martie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Românii care vor să iasă din țară vor avea parte de o surpriză. Iată ce se schimbă de luna viitoare!

Începând cu data de 31 martie, Guvernul a adoptat modificări privind regulile pentru părinții care călătoresc în afara țării însoțiți de copii. Aceste modificări vin odată cu reluarea călătoriilor românilor fără controale la documente în spațiul Schengen aerian și maritim, scrie Euronews.

Conform Ordonanței de Guvern, părinții care călătoresc cu copiii trebuie să fie în posesia unui document valabil pentru ei și pentru cei mici, însă nu vor mai fi supuși controalelor la Poliția de Frontieră.

Această modificare înseamnă că nu va mai fi necesar să vă prezentați la controalele de securitate atunci când plecați din aeroporturile din România sau la sosirea într-un stat membru al spațiului Schengen.

Potrivit modificărilor adoptate de guvern, chiar dacă părinții care călătoresc în afara țării împreună cu copiii nu mai sunt obligați să prezinte documentele acestora la punctele de control, trebuie să le aibă la ei în timpul călătoriei. Este necesar acordul notarial al celuilalt părinte în cazul în care acesta nu este prezent, sau o hotărâre judecătorească în cazul unui părinte custode unic. De asemenea, în situația în care copiii călătoresc împreună cu un alt adult, acesta trebuie să dețină acordul ambilor părinți.

Cu toate acestea, Poliția de Frontieră își poate rezerva dreptul de a efectua controale aleatorii, în special în cazul pasagerilor însoțiți de copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel